Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ченчев в Литаково:“Ако няма грижа за хората, след 20 г няма да има и хора, и държава!“

„Ако не запазим хората с грижа за тях, след 20 години няма да има нито хора, нито икономика , нито държава“. Това каза Иван Ченчев- зам. председател на Парламентарната група на БСП в 49-то Народно събрание и кандидат за народен представител в 50-то НС, по време на предизборна среща в с. Литаково. Той посочи, че за разлика от ГЕРБ и ДПС, БСП има единствен приоритет – хората. „Затова имахме предложение, което отново имаме като предизборен ангажимент – всички млади хора до 26 г с трудова заетост  да бъдат освободени от данъци“.

Според Ченчев в Конституцията пише, че здравеопазването е безплатно, което се явява противоречие на реалността. Пред избирателите той изтъкна, че в нея пише още, че и образованието е безплатно и добави, че благодарение на БСП донякъде това е така, защото участвайки в управлението през 2022г, учебниците до 12 клас и детските градини станаха безплатни.

Водачът в 26 МИР-София област припомни, че ГЕРБ и ДПС, които делят хората, са подкрепили само предложението на БСП да се отпуснат по 100 лв за Великден и Коледа за всички пенсионери, които са на прага на бедност и с минимална пенсия. Отхвърлили са обаче другото предложение на социалистите в Парламента, да бъдат дадени и по 50 лв за всички останали пенсионери. Кандидатът за народен представител припомни, че за 12 години на управление ГЕРБ са вдигнали пенсиите веднъж едва с 5 лв.

„Вече 6-та година си говорим с вас тук в Пенсионерския клуб в Литаково за избори и досега няма никакво подобрение в държавата. Единственото подобрение беше, когато социален министър беше Георги Гьоков от БСП“, категоричен е Иван Ченчев.

Ченчев представи пред жителите на Литаково някои от постиженията на Парламентарната група на БСП в предходния мандат, когато тя е била с 23 депутати и е постигнала повече, в сравнение с 2017 г, когато беше с 80 депутати. Приетото от мнозинството предложение за отлагане либерализацията на тока /на всяко едно домакинство трябваше да се вдигне цената на ел.енергията от 20% до 40%/,  е принос именно на БСП. Друго важно предложение на БСП за изминалия мандат, е изграждането на Детска болница, за което има решение на Министерски съвет и са отпуснати 100 млн. лв, които ги няма. „Едно време „лошите комунисти предложили детската болница да е близо до „Пирогов“, за да се реагира веднага при спешни случаи, а сега предлагат тя да бъде в един от кварталите на София“, каза Ченчев.

Кандидатът за народен представител заяви, че в момента регулаторните органи в България са нелегитимни, защото са с изтекъл мандат. „Именно чрез тях Борисов и Пеевски държат държавата. Нещо повече – посегнаха на Конституцията. Човек с двойно гражданство може да бъде президент, министър или депутат. „Тук става дума за национално предателство. Ако аз съм с американско гражданство, това означава, че съм се клел в две конституции“, коментира Ченчев и обясни, че  това е било направено от управляващото мнозинство, за да може ДПС да направи в едно бъдещо правителство подмяна в регулаторните органи на държавата, с обучени кадри именно на ДПС.

Предателство в национален мащаб, което не почива на никаква икономическа логика, е и елиминирането на АЕЦ Белене, според Ченчев. Той припомни, че остава като приоритет на БСП пускането на атомната централа в експлоатация. „Има закупени два ядрени руски реактора от всички граждани на страната. Те са с лиценз и стоят на площадката в кашони. Още утре могат да заработят“. По думите на Ченчев американците обаче пречат това да се случи, като предложиха тези руски реактори да се зареждат с американско гориво. Според кандидата за депутат това е и причината цялото ръководство на АЕЦ „Козлодуй“ да напусне, тъй като въпросното гориво е несъвместимо с реакторите. „ Това е един експеримент, който не се знае как ще приключи. България има договор с Русия и нарушавайки го, остава въпросът, къде България ще изхвърля остатъчното радиационно гориво, което руснаците го взимаха. Всичко това изправя страната ни пред опасността от замърсяване на околната среда и ръст на онкологичните заболявания“ алармира водачът в 26 МИР.

Ченчев заяви, че умишлено се манипулират хората в провеждането на нови избори наесен, за да не излязат да гласуват сега. Затова той призова присъстващите да проявят разум и да гласуват с Бюлетина номер 24 за Коалиция „БСП за България“.

На на последно място водачът в 26 МИР заяви „ Литаково със сигурност е мястото, което за нас социалистите е знаково. То е едно от първите места в областта, в които дойдох – на Братската могила всеки 9-ти септември и на паметника на Майор Томпсън. Всичко, което направихме с кмета Пешо Младенов, поставихме пейки и други неща, остава за хората. Инициативите ще продължават, защото героите заслужават“, добави Ченчев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *