Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Възпитанички на Златаровската гимназия с отлично представяне на Националния фестивал по утринна гимнастика в Ямбол

„Ямбол се оформя като национален център на масов младежки спорт“. Това заяви на 18 май 2024 г. президентът Румен Радев. Той откри Националния ученически фестивал по утринна гимнастика в Ямбол. Отборът на Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Ботевград взе участие и то за втора поредна година.

Държавният глава подчерта, че с всяка година в инициативата на Община Ямбол се включват все повече ученици. Близо 1000 бяха участниците тази година, разпределени в 51 отбора от Ямбол, Сливен, но и от София, Свиленград, Севлиево, Ботевград, Бургас и други градове. Те представиха гимнастически съчетания в Линейния парк „Тунджа“ пред жури, включващо заслужили български спортисти, треньори и преподаватели. Децата взеха участие и в теста на президентската инициатива, в който демонстрираха физическите си способности в няколко различни дисциплини.

Президентът Румен Радев връчи наградите във възрастовите категории 9-10 и 11-12 клас. Златаровските гимнастички получиха две награди във възрастовата категория 11-12 клас – за „Най-артистично изпълнение“ и за „Най-добър спортен водещ“.

Затова съм тук всяка година и ще продължа да подкрепям тази инициативата на Община Ямбол. Тя директно подпомага постигането на важната национална цел – физическо и духовно развитие на нашите млади хора. Това е една от най-добрите инвестиции на нашето бъдеще, защото, ако ние не заложим на тази важна национална цел, не можем да постигнем нито една от другите стратегически цели пред нашата страна.„, заяви Румен Радев. Той отправи благодарност към кмета Валентин Ревански и към „мотора“, както сам го определи, на фестивала по утринна гимнастика Енчо Керязов, затова, че полагат усилия за подобряването на инфраструктурата и за привличането на все повече млади хора.

Най-успешният треньор по художествена гимнастика Нешка Робева, която също беше сред гостите в Ямбол днес определи Националния ученически фестивал по утринна гимнастика като истински празник на спорта.

Като ямболски възпитаник винаги се вълнувам, когато се връщам тук“, сподели министърът на младежта и спорта Георги Глушков. Той поздрави екипа на кмета Валентин Ревански, че е превърнал буренясалото старо корито на река Тунджа в прекрасен парк, както и за усилията да подобрява условията за активност на младите хора.

От тази година Националният ученически фестивал по утринна гимнастика е включен в спортния календар на Министерството на образованието и науката и е подкрепен от Министерството на младежта и спорта и от Българската асоциация спорт за учащи. Надпреварата се проведе с методическото съдействие на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Купи на всички 51 отбора бяха връчени и от името на Българска асоциация „Спорт за всички“ по повод Международния ден на предизвикателството и за усилията на учители и ученици да популяризират спорта и активния начин на живот, които по думите на президента Радев, са най-важните стъпки в борбата с обездвижването, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола и наркотиците сред младите хора в България.

Снимки: Фейсбук страница на Община Ямбол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *