Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Исторически музей – Ботевград отбеляза Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024г., събота, Исторически музей-Ботевград се присъедини към Европейска нощ на музеите, заедно с повече от 50 музея и галерии! Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978г. – 18 май! Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. Темата тази година е :“Музеи за образование и изследователска дейност“.

По повод празника бе открита Фотографската изложбата, намираща се в зала „Арена – Ботевград“, визуализираща успехите на баскетболния мъжки отбор на „Балкан“, спечелвайки първа шампионска титла през сезон 1973-1974г. Оригиналът на купата  бе на разположение на гостите и приятелите на Исторически музей-Ботевград в нощта на музеите.

Часовниковата кула пък бе посетена от близо 110 посетители от 20-00 до 23.00 часа.

Нощта на музеите бе открита от Рени Лазарова- директор на Исторически музей-Ботевград.

„Малко повече от десетина години в съботите около 18-ти май по никое време, май през нощта, тук при нас в музея се случват най-различни интересни и широкоспектърни събития, облечени по съдържание и смисъл в научни, изкуствоведски, културни и обществено-значими послания“. С тези думи директорът се обърна към присъстващите посетители, при откриване на събитието.

По думите й темата тази година подчертава все по-нарастващата роля на музеите в образоване на хората от различни възрасти, чрез интересно, емоционално и интерактивно изучаване на миналото и природните богатства. „Тази тема поставя нов акцент върху важното ни място в изследователските процеси. С упорита и системна работа музейните специалисти допринасяме за обогатяване на различни клонове на науката“, каза Рени Лазарова. Тя отправи благодарност към екипа на музея за сърцатата работа, която извършват безвъзмездно и ежедневно.

За гостите на музея бе предвидена Празнична програма, в която взеха участие Детски хор „Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова и корепетитор Силвия Младенска, и деца от Детска музикална школа при Народно читалище „Христо Ботев 1884“ Ботевград, с преподаватели Иванка Савова –  пиано и Иван Иванов – тромпет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *