Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Връчени бяха наградите „Учител на годината“ на преподаватели от община Ботевград – фотогалерия

Днешният, най-български празник, Денят на българската азбука, просвета и култура, бе тържествено отбелязан от Община Ботевград, учебните заведения в общината и гражданите. Празничната програма бе открита с марша „Българска земя“ и песента „Де е България“ в изпълнение на мажоретни състави към Народно читалище „Христо Ботев – 1884“ с ръководители Иванка Христова и Стела Бенчева, съвместно с Младежки духов оркестър, с диригент Константин Гайдарски. В тържествената част се включи с химна “Върви, народе възродени“ Детски хор „Бонка Големанова“, с ръководител Боряна Нешкова.

На 24 май отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий и с този ден утвърждаваме българското си начало, в търсенето на високи духовни хоризонти. Това е най-светлият ден, изразяващ духовните въжделения на българите за просвещение и национално въздигане. Това каза водещата на програмата и даде думата на кмета на общината, Иван Гавалюгов за приветствие.

„Днес всички сме особено развълнувани, тъй като носим в сърцата и душите си този прекрасен, светъл ден – 24 май! Неслучайно имаше дискусии в нашето общество, дали това не трябва да стане нашият официален национален празник , тъй като абсолютно безспорно без всякакви времеви  конюнктурни трактовки, този ден се е запечатал в съзнанието на българите и е повод за национална гордост и пример за нашата национална идентичност. Но каквото и да говорим за този ден, е малко и може би всичко е казано“, заяви пред присъстващите граждани на пл.“Освобождение“, кметът Гавалюгов. Той сподели, че в  нашата история няма нищо по-ценно и свято от това, което са дали Светите братя Кирил и Методий на славяните и българите. Гавалюгов подерта, че това е една огромна отговорност към всички нас „ и наша грижа е да предадем , да надградим и да развием всичко, което сме получили от нашите предци“. По думите му в днешния глобален свят, трябва в максимална степен да използваме българската азбука и писменост,  да комуникираме на международно признати езици, но никога да не забравяме, ценим и пазим нашата писменост, призова Гавалюгов.

 Кметът Гавалюгов награди отличените в номинациите „Учител на годината“ за учебната 2023/2024г . В категория „Предучилищно образование“ наградата бе присъдена на Светла Дакова от Детска градина „Синчец“-Ботевград. В категория „Начален етап на основното образование“ с наградата бе удостоена Десислава Ненчева от ОУ“Васил Левски“ Ботевград. В категория „Прогимназиален етап на основното образование“ бе присъдена наградата на Лъчезар Петков от ОУ“Св. Кирил и Методий“ с.Скравена . В категория“Средно образование“ отличието получи Мими Михайлова от ПГТМ ‚Христо Ботев“ Ботевград.

По повод навършване на 140г. библиотечна дейност в Ботевград кметът Гавалюгов  връчи на Людмила Чудомирова, Главен библиотекар в Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“  Почетен плакет в знак на признателност за активната дейност и приносът за обогатяване на културата и духовен живот на община Ботевград. „За нас, колективът на Общинската читалищна библиотека,  това е огромна чест и нека заедно да  продължим делото си със здраве, вяра в успеха и непресъхващи сили“, това заяви Чудомирова. По предложение на Райна Панчева – внучка на духовния баща на Ботевград – Стамен Панчев, с Почетни медали бяха удостоени още за цялостен принос към развитието на културното и духовно наследство в община Ботевград и за 10-годишнината от началото на организиране на Национален конкурс „Стамен Панчев“ на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев“ Ботевград и на Сдружение „Орханиец“.

Празничната програма продължи с музикално-поетична композиция в изпълнение на възпитаниците на ОУ“Васил Левски“ Ботевград и на Танцов състав „Жар“ с.Трудовец, с ръководител Георги Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *