Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Представен бе проектът за изграждане на хотел и тренировъчна зала към „Арена“Ботевград

Проектът за изграждане на „Хотел и тренировъчна зала към многофункционална зала Ботевград в УПИ III, кв.80 по плана на гр. Ботевград“ бе представен тази вечер на обществено обсъждане в зала „Ботевград”. Автор на проекта е арх. Весела Маркова.

На общественото обсъждане, което започна в 19.15ч приссътва гласният архитект на Община Ботевград – арх. Джотолов, архитекти , представители на проектантски фирми в Ботевград, служители на общинската администрация, заинтересовани лица, граждани и медии.

Многофункционалният комплекс ще се реализира на няколко етапа. Първият е изграждане на тренировъчна зала,закрит  басейн и СПА център, вторият – 6-етажен хотелски комплекс, трети – плажна зона с открит плувен басейн, ресторант и четвърти – паркинг. Ще бъде изградена велоалея, която ще обикаля около стадион „Хр. Ботев”. Всеки един етап ще струва около 4 милиона лева, а паркингът – около 1,5 млн.лв, съобщи арх.Маркова.

Идеята за изграждане на този комплекс се заражда през 2018 г, сподели пред присъстващите кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов. За целта е проведен конкурс, в който се включват 9 участника с идейни предложения. Избран е идейният проект на арх. Весела Маркова, с която е  и сключен  договор след това.

”Градът би имал сериозни ползи от реализацията на този проект, най-вече защото Ботевград е спортен град, със сериозни постижения – и в баскетбола, и в други индивидуални спортове. Липсва обаче съпътстваща тренировъчна зала за провеждане на състезания на различни федерации и хотел, който да поеме нуждите на залата”,заяви кметът Гавалюгов. По думите му комплексът буквално ще е залепен за зала „Арена Ботевград”. „С реализацията на проекта Ботевград ще има една от най-добрите спортни инфраструктури в страната”, добави градоначалникът.

Комплексът с хотела и тренировъчната зала са ситуирани изцяло в южната част на зала „Арена” Ботевград. Конструкцията на обекта няма да засяга тази на съществуващото спортно съоръжение. Поради малкото пространство за разполагане на много обекти в комплекса  – площ за плаж, площ за детски площадки и т.н., арх. Весела Маркова си е позволила да разположи тренировъчната зала на ниво над басейна.

Легловата база на хотела предвижда 120 легла, всяко по 2.30 м дълго. На всеки етаж ще има по два апартамента – южно и северно. Всяка стая ще бъде оборудвана с по две легла , плюс възможност за допълнително легло за дете.

Тренировъчната зала се предвижда да бъде  с височина 9 метра. В нея освен баскетбол , ще се играе и волейбол.

Западно от хотела ще бъде разположен ресторант, плажна зона с малък външен басейн, детски площадки пред ресторанта с озеленена площ. Ще има самостоятелна улица-тупик за ресторанта. Паркингът ще бъде разположен западно от ресторанта  и южно на стадион „Хр. Ботев” и  ще се споделя между двата спортни обекта – зала „Арена” Ботевград и стадион „Хр. Ботев”,

Основният вътрешен басейн ще бъде с 6 коридора и ще бъде с дължина 25 метра. Неговите параметри ще позволяват провеждането на състезания. Ще има достатъчна площ за разполагане на трибуни и шезлонги. Главният коридор ще отвежда към мъжки и дамски съблекални . На първия етаж ще бъде разположен СПА център, който ще бъде оборудван със сауна, солна и парна баня със съответните душове и санитарни възли, и зони за отдих. Хотелът ще бъде с две рецепции, едната от които ще за СПА центъра, който ще е с индивидуална стълбищна клетка.  Входът към комплекса и най-вече към хотела ще бъде откъм ул.”Захари Стоянов”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *