Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иван Гавалюгов: При изграждането на велоалеята на бул.“България“ ще се наложи изсичането на няколко дървета

„Изграждането на велоалея по бул. „България“ ще подобри свързаността между централната градска част и градския парк, ще разшири пешеходната алея, която свързва двете най-важни зони в нашия град и ще осигури адекватна инфраструктура, която да се ползва от велосипедистите. Всичко е планирано, имаме изготвени идейни проекти, сключен е договор с фирма, която ще изпълни самото проектиране. Следващата седмица да запознаем гражданите с вариантите, които проектантите предлагат. След провеждане на общественото обсъждане ще се пристъпи към проектиране на избрания вариант. Намерението ми е до края на месеца да има ясна количествено-стойностна сметка, да внеса предложение за отпускане на финансови средства в Общински съвет Ботевград и до края на строителния сезон да реализираме въпросното разширение на пешеходната алея и велоалеята“, каза кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

Г-н Гавалюгов заяви, че дървета ще бъдат изсечени само в краен случай. „По предварителна информация около 4-5 малки дървета ще бъдат премахнати. Естествено, ще има и компенсаторно залесяване. Дърветата, които ще бъдат премахнати са саморасли или изсъхнали. Целта ни не е сеч, не искаме да премахнем една хубава зелена зона. Мисля, че по начина, по който правим ремонта на градския парк хората могат да се убедят, че намеренията ни не са такива. Даже напротив, там засаждаме допълнителни дръвчета. Ако се наложи премахване на някое дърво от алеята, то друго ще бъде засадено на подходящо място“, заяви той.

„Постоянно валят жалби от граждани, които искат окастряне и премахване на дървета, които пречат и са в близост до сградите. Същевременно, обаче, когато трябва да изградим някаква инфраструктура и се наложи премахването на някое дърво, става голям проблем. И двата варианта са крайности. Хората трябва да са наясно, че периодично трябва да се кастрят и подменят неподходящи дървета – посадени са преди 30 години, достигнали са височина, която е вече опасна за сградите, които се намират в непосредствена близост, някои дървета не са устойчиви. Ако не ги премахнем има опасност да стане инцидент и дървото да падне. Тогава вината ще бъде на Общината. Затова се надявам на това обществено обсъждане да присъстват всички заинтересовани, колкото и да е неподходящо времето с оглед на епидемичната обстановка, но зала Ботевград е достатъчно голяма и съм убеден, че при спазване на противоепидемичните мерки ще успеем да осигурим комфорт на всички, които искат конструктивно да се включат в обсъждането на този не толкова скъп, но изключително важен проект“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *