Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Земеделски производители от региона изпратиха писма до двама министри и АПИ

Председателят на ЗК „Новачене 14″Иванчо Димитров изпрати на 23 юли писмо до Министърра на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с копите до АПИ, в което ги информира, че в участък, преминаващ на територията на землището на с. Новачене, община Ботевград, където ще бъде извършено изграждане на обект „Модернизация на участък от път 1-1 (Е79) „Мездра – Ботевград“ не е предвидено преминаването от другата страна на пътя на селскостопанска техника и хора още със започването на проектирането на трасето.

Да припомним, че на 16 юли 2020 г земеделски производители протестираха срещу липсата на отклонения за достъп до първокласна земеделска земя, която обработват. Земеделските производители искат да се изгради съоръжение, което да им дава достъп до обработваемите площ, които са около 2000 декара.

В писмото до Петя Аврамова се казва, че въпреки че в предварителните разговори до 2015 година, земедеслките производители са получили уверение, че ще получат достъп до тези земи, които са над 2000 дка в двете посоки на пътя, това не се осъществи.“Молим за Вашата намеса за осигуряването на нормален достъп до вилните места и обработваемите земи „, се казва още в писмото.

Освен това писмо бе изпратено и друго писмо до Министъра на земеделирто и храните Десислава Танева от тримата – председателя на ЗК „Новачене 14“ Иванчо Димитров , на ЗК „Орхание 2013“ Константин Контсрантинов, и управителя на „Семи Груп“ ЕООД Валя Семкова. С писмото те настояват за стопанската 2020-2021 година отчуждените земи, съгласно заповед № ПО-09-722-1/24.09.2019г. на основание чл. 3, ал. 4 от Устройствения правилник на областните дирекции „Земеделие“, в сила от 26.01.2010г., издаден от Министерството на земеделието и храните, да бъдат отстранени от правото на ползване при доброволните споразумения по чл. 37в от ЗСПЗЗ. Със заповедта са разпределени в границите на обработваемите площи съобразно изготвено доброволно споразумение за орна земя за землището на с. Новачене.

„В споразумението е видно, че отчуждените имоти не са отстранени от регистрираното правно основание, което дава право на ползвателите да обработят земеделските земи. Есента на 2019г. и пролетта на 2020г. строителите на пътя започнаха да обикалят блоковете, засадени с пшеница и слънчоглед, да правят проучвания и други дейности, свързани със строителството на пътя. По този начин се съсипваха големи части от реколтата“, се казва в писмото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *