Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Официално: Затварят ул.“Свобода“ при Зеленчуковия пазар в Ботевград с цветарници

С 14 гласа “за“, четири гласа  “против“ и 5  “въздържал се“ общинските съветници в Ботевград гласуваха затварянето на ул. „Свобода“ в Ботевград, в участъка от пешеходната пътека при пазара до кръстовището с ул. „Акад. Стоян Романски“ (Общински пазар – Ботевград). Предложението е внесено в Общински съвет от кмета на общината – Иван Гавалюгов.

Мотивите на кмета са нарастващия брой автомобили и пътни инциденти, затрудненото паркиране и престой в района на Зеленчуковия пазар. По този повод той предлага да бъде променена организацията на движение на ППС.

Съгласно чл. 8, ал. 3 и чл. 19, ал. 1, т. 2 от Закона за пътищата общинските пътища са публична общинска собственост, като същите се управляват от кметовете на съответните общини.

Движението на ППС по ул. „Свобода” в участъка на кръстовището с ул. „Акад. Стоян Романски“ (Общински пазар – Ботевград) ще се ограничи в двете посоки (съгласно схема – предложение) чрез поставянето на пътни принадлежности – цветарници, при съблюдаване на всички приложими нормативни изисквания.

Болшинството съветници подкрепиха да се поставят знаци Ж13 „Път без изход“ от източната страна па ул. „Свобода“ след кръстовището и бул. „Трети март“ и от западната страна на ул. „Свобода“ след кръстовището с ул. „Боженишки Урвич“.

Също така ще  се премахнат знаците В27 „Забранени са престоят и паркирането“ в източната част на ул. „Свобода“ след кръстовището с бул. „Трети март“ и в западната част на ул. „Свобода“ след кръстовището с ул. „Боженишки Урвич“ и се обособят и разчертаят места за паркиране (включително места за паркиране на пътни превозни средства, обслужващи хора с увреждания) при спазване на всички приложими нормативни изисквания.

Съветниците възложиха  на Кмета на община Ботевград след влизане на решението в сила и съгласуване е ОД на МВР област, да организира поставянето на необходимите пътни знаци и маркировка, сигнализиращи приетата промяна в движението.

В хода на дебатите бяха направени няколко предложения. Пръв думата взе общинският съветник Дамян Маринов от ПП МИР. От името на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Общинския съвет  той направи предложение движението на превозни средства в участъка от ул. “Свобода‘ до ул. „Боженишки Урвич“ да бъде организирано в еднопосочно движение в посока от изток на запад, следваща посоката на създадено такова еднопосочно движение по ул. „Свобода: от паркинга зад Общината до кръстовището с ул. „Трети март“. Председателят на Общински съвет-Ботевград, д-р Илин Черняшки , подложи на гласуване предложението, което не срещна подкрепа от съветниците – 14 се въздържаха, осем бяха против.

Следващото предложение на Маринов, което бе извън темата на Докладната записка, бе да се обезопаси пространството, намиращо се от бул. „Цар Освободител“  до пл.“Саранск“ , както и мястото – автобусна спирка „Сини плочки“ чрез изграждане на  електронни системи за сигурност. Мотивите му са извършените груби нарушения на водачи. Третото му предложение, като точка 3 от проекта за решение  бе да се направи хоризонтална маркировка на паркоместата на междублоковите пространства, където е необходимо в района на Зеленчуковия пазар. Последното предложение бе прието от кмета, но Гавалюгов заяви, че не е привърженик на ограждения. „Мисля, че с поставянето на цветарници е по-удачно“, добави градоначалникът..

Общинският съветник Георги Георгиев  от МК ДИБО заяви, че ул.“Свобода“ е една от най-използваните улици в града. Той сподели личното си наблюдение, според което  в рамките на няколко часа – от 10.00ч до 15 ч следобяд той е преброил 460 автомобила. „Пешеходците по тази улица са по-малко от автомобилите. Ако се затвори движението, то ще се пренасочи изцяло по ул.“Славейков“, по бул. „България“ или „Сан Стефано“. Георгиев изрази мнение, че еднопосочното движение е по-добрият вариант от напълно затваряне на улицата и препоръча на общинското ръководство да опита с този вариант.  „Нещо повече трябва да се отвори паркинга до съдебната палата, да се използва на 100 процента“, предложи Георгиев.

Общинският съветник Цветан Цолов от ПП МИР изрази мнение, което припокрива мотивите на вносителя,  че заради кебапчетата и серигиите на пазара не се спазват знаците за паркиране и спиране, с което се създават действително предпоставки за произшествия, но според него истинският проблем е петък сутрин до 16ч. Той подкрепи мнението на Георгиев, че улицата трябва да остане поне еднопосочна и изтъкна като причина необходимостта на полиция и пожарни коли да преминат по-бързо при необходимост, а не да заобикалят към моста Чавдар. „Така че е добре улица „Свобода“ при пазара да остане еднопосочна в посока от полицията към общината“, предложи Цолов. След това обаче заяви, че няма претенции посоката на движение по улицата.

Любчо Василев от МК ДИБО изрази несъгласие, че няма начини да се регулира движението по улицата. „Мисля, че има вариант през пиковите часове на деня униформени да си свършат работата по контрола на движението“.

Общинският съветник Тихомир Найденов ( ръководител група съветници на ПП МИР) заяви, че затварянето на улица „Свобода“ все пак ще се организира с поставяне на цветарници. „Така , както ще бъдат поставени, така могат и да бъдат премахнати, ако се докаже, че не са удачни или се използват други маршрути, които са предпоставка за ПТП. В този смисъл както това решение може да бъде взето, така може и да се отмени“, добави Найденов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *