Парламентът намали ДДС на 9% за вино, бира, екскурзии и фитнеси

Само за няколко минути и без особени дебати парламентът намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за вино, бира, туроператори, екскурзиите със случаен превоз, фитнеси и басейни от 20 на 9 процента. Периодът, в който ще се дължи по-ниската ставка, ще е от 1 август т.г. до 31 декември 2021 г.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност бяха разписани чрез приемането на второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси.

Предложението бе подкрепено единодушно от всички парламентарни групи с изключение на „БСП за България“, чиито депутати се разцепиха при гласуването. Tака поправката беше приета с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и един независим, предава БTA.

Според вносителя лидера на НФСБ Валери Симеонов така ще се подпомогне основно туристическият бранш, който е най-силно засегнат от кризата.  Симеонов коментира, че това е последният, финален етап от мерки, насочени към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен заради пандемията. Той отбеляза, че ефектът от намаляване на данъка за ресторантьорските услуги вече е налице.

Румен Гечев от „БСП за България“ прикани ГЕРБ да не променят решението си от преди един месец и отново да отхвърлят това екзотично предложение.

Основен критик на намаляването на ДДС бе именно икономистът от БСП Гечев, който каза, че управляващите подтикват хората, останали без работа, да пият вино и бира. Според него на тях няма да им се иска да ходят да плуват в басейни, а да се удавят. Гечев отбеляза, че никъде в ЕС няма диференцирана ставка на ДДС за алкохол и предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. „Намалете и водката, и тя върви през лятото“, каза още той.

„Уважаеми г-н Гечев, за мен винаги сте бил един брилянтен пример на манипулация“, репликира го Симеонов. „Унизително е да сваляте тази мярка до някакво битово-кръчмарско ниво“, коментира той. Не ставало въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, а за подпомагане на най-засегнатите браншове, поясни Симеонов и посочи, че алкохолът, т.е. концентратите, няма как да бъдат с намалена ставка.

Междувременно пред Bloomberg TV Bulgaria Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите, коментира, че противоречие с европейска директива има по линия на алкохола. „В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип“, обяви тя.

Източник: investitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *