Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кога ще бъдат ремонтирани тротоарите във Врачеш – пита общинският съветник Цветослав Захариев!

Tротоарите в село Врачеш ще бъдат част от обновяването на пътната инфраструктура на селото, което предстои да бъде извършено до края на годината. Това е уверението на общинското ръководство, тъй като Община Ботевград е подписала през 2019 г договор с Държавен фонд „Земеделие“ за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на общински пътища.

Кога ще започне ремонтът на тротоарите във Врачеш? Този въпрос бе поставен от общинския съветник от Врачеш – Цветослав Захариев на последното заседание на Общински съвет през месец юли, който заяви, че по-рано било обещано ремонтните дейности да започнат лятото. Той получи уверението, че това ще се случи до края на годината.

Въпросът за тротоарното пространство е поставян многократно от жителите на селото пред представители на различни политически сили в общината през последните няколко години и най-вече по време на предизборни кампании. На практика пешеходците от първия площад и след моста на улицата, водеща до църквата, трябва да ходят по пътното платно. Наша проверка показа, че на въпросните тротоари освен, че са паркирали автомобили, има доста участъци, където преминаването  е трудно, поради занемареното им състояние. След обновената централна част тротоарите нагоре по ул. „Трети март“ са в незавидно състояние и нормално преминаване по тях не винаги е безпроблемно.

Кога точно ще започне ремонтът им все още не е ясно, тъй като проектът, по който ще се извърши реконструкцията се съгласува с Държавен фонд „Земеделие“, съобщи кметът на селото Марин Боночовски. Също така се изисква време поради, необходимостта да бъде открита и процедура по възлагане на изпълнението на обществена поръчка.

Освен тротоари във Врачеш, такива са предвидени за изграждане  в рамките на проекта още по пътя за Зелин  и по пътя Новачене – Боженица.  Средствата, които са обявени, че ще бъдат вложени, са на стойност 5 милиона 806 хиляди лева. Проектът ще се реализира по ОП“Развитие на селските райони“ и включва рехабилитация на  още няколко пътища, като пътят между Новачене и Боженица, пътят между Липница и Елов дол. Във Врачеш проектът се предвижда да бъде реализиран на два етапа: Етап 1  – реконструкция на отсечката от началото на селото откъм Ботевград до пл. „Радовец“ и Етап 2 – пътят за Врачешкия манастир. Това съобщи кметът на селото Марин Бончовски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *