Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

От 6 декември автобусните превозвачи ще могат да подават документи, за да получат подпомагане заради пандемията от COVID-19.Какви са изискванията? (ВИДЕО)

От понеделник автобусните превозвачи ще могат да подават документи, за да получат подпомагане заради  пандемията от COVID-19. Това съобщи след заседанието на  Министерския съвет министърът на транспорта Христо Алексиев.

От помощите ще могат да се възползват превозвачи, които не са сключили договори с общините за изпълнение на общинската транспортна схема. Това заяви Пламен Иванов от фирма „Транс 63“ днес. Фирмата е получила писмо с уведомление, за условията , по които може да се кандидатства.

Транспортната схема на община Ботевград се изпълнява от фирмите, които осъществяват превоз на пътници по различни линии от общинската републиканска пътна мрежа: ЕТ „Новко Новков“, „Милпет“ и „Транс 63“. Те превозват безплатно пенсионери и ученици от общината, срещу което имат склчюен договор за общинска субсидия. Намаляло ли е потреблението от пътниците на автобусен превоз. На този въпрос Иванов отговори, че пътникопотокът значително е намалял. Поради това превозвачите изпозлват по-малки автобуси и микробуси, за да могат да компенсират загубите – от гориво, запалти, осгуровки. Цените на билетите на превозите обаче не са променяни. Един билет за София например струва 7 лв, коментира Пламен Иванов.

Повече ще научите от видеоматериала, който Botevgrad.NEWS засне днес – 1.12.2021г.

На днешното си заседание служебното правителство с постановление определи условията за предоставяне от държавата на безвъзмездни средства на засегнатите от пандемията лицензирани автобусни превозвачи. С друго постановление на правителството са одобрени допълнителни разходи до 40 млн. лв. по бюджета на транспортното министерството за сметка на резерва за непредвидени разходи за 2021 г., информира пресцентърът на Министерския съвет. 

Подпомагането на автобусните превозвачи за покриване на разходи, извършени след 1 февруари 2020 г., се налага предвид продължаващата пандемия от COVID-19 и негативните последици за икономиката. 

Право да кандидатстват за получаване на безвъзмездни средства имат микро-, малки, средни и големи предприятия, които са лицензирани за превоз на пътници и развиват своята основна икономическа дейност в един от секторите: пътнически градски и крайградски транспорт и друг пътнически сухопътен транспорт.

Изискванията към превозвачите са следните:

1. Да са регистрирани преди 1 януари 2020 г. и да са извършвали стопанска дейност през 2019 г, 2020 г. и 2021 г., включително към датата на подаване на заявлението;

2. Да са регистрирали спад поне 20% в приходите за всеки един от избрани от превозвача три месеца в периода от 1 януари 2021 г. до края на месеца, предхождащ месеца на кандидатстване, спрямо оборота за същите месеци от 2019 г.;

3. Да са регистрирали спад в приходите през 2020 г. спрямо 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *