Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Константин Лазаров извади Богоявленския кръст от водите на Стара река

34-годишният бизнесмен и собственик на ФК“Козаро“, Константин Лазаров, извади Богоявленския кръст от студените води на Стара река в Зелин. В надпреварата се включиха десетина смелчаци, сред които за поредна година най-малкият участник в ритуала – 11-годишният Преслав Пламенов.

Събитието се състоя днес от 10.30 ч на моста на Стара река, в близост до Зелинския манастир  „Рождество на Пресвета Богородица”. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Отец Борис Петров.

Константин Лазаров се включва в ритуала за трета поредна година, но днес бне най-бързият сред мераклийте да хванат Божия кръст.

На Богоявленския ритуал присъстваха председателят на Общински съвет -Ботевград, д-р Илин Черняшки, зам.председателят на Общински съвет – Николина Цолова, представители на общинската администрация и много граждани. 

По традиция победителят в надпреварата получава подаръци от Община Ботевград.  Така бе и днес.

Днес, 6-ти януари, православната църква отбелязва  Йордановден – третият по значимост християнски празник. На този ден вярващите отдават молитвена почит към описаното в светото евангелие кръщение на Божия син във водите на река Йордан.

Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве. Имен ден празнуват Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божана.

2 коментара на “Константин Лазаров извади Богоявленския кръст от водите на Стара река

  1. Жив и здрав да бъде и той и всички. Но никъде не пише за жеста който направиха към най малкия ентусиаст респект за което

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *