Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Областният управител Иван Иванов проведе заседание във връзка с усложнената епидемична обстановка

Областният управител на Софийска област Иван Иванов проведе заседание на Областния оперативен щаб във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в областта, вследствие на заболеваемостта от COVID-19. На заседанието присъстваха представители на РЗИ – Софийска област, ОД на МВР – София, ДАНС, РУО – Софийска област, ЦСМП – София, УМБАЛ „Св. Анна” – София, МБАЛ  – Ботевград, МБАЛ – Елин Пелин, МБАЛ – Етрополе, МБАЛ – Ихтиман, МБАЛ – Пирдоп, МБАЛ – Самоков, МБАЛ – Своге.

По време на заседанието директорът на РЗИ – Софийска област д-р Розалина Чобанова подчерта, че Софийска област е в тъмночервената зона от 7 дни, като към 11 януари заболеваемостта е над 800 на 100 000 души на 14 дневна база. На този фон има много карантинирани и заболели ученици и деца в детски градини. Наблюдава се и засилване на натиска върху болниците.

Д-р Чобанова беше категорична, че болничните заведения ще трябва да предвидят и разкриване на поне 3 легла в детски отделения за деца с COVID-19. Тя отбеляза също, че по ваксинация Софийска област е второ място в страната след София град.

Старши комисар Георги Тотков заяви, че ще бъде засилен контролът в търговските обекти и масов градски транспорт за спазване на противоепидемичните мерки.

В рамките на срещата стана ясно, че болничните заведения полагат всички усилия да бъде увеличена ваксинацията.

Областният щаб реши да бъде засилен контролът по спазване на противоепидемичните мерки, да бъдат разкрити максимален брой легла за COVID-19 болни в лечебните заведения; при надвишаване на средна база от 1100 на 100 000 заболели да бъде преустановен плановият прием в болниците; общинските администрации да създадат възможност за преминаване на работа от разстояние, там където е възможно, без това да нарушава работния процес.

Областният управител на Софийска област Иван Иванов провежда поредица от срещи и с ръководствата на териториалните структури в Софийска област. Проведените срещи в началото на мандата на областния управител са с  директора на ОД на МВР София област  – старши комисар Георги Тотков, с директора на РД ПБЗН София област – старши комисар Георги Иванов, областна дирекция „Инспекция по труда” – Софийска област с директор Екатерина Асенова и директора на офис София област при ТД на НАП –Валя Крумова. По време на срещите се обсъждат проблеми в работата на структурите, както и подобряване на взаимодействието между институциите с цел по-добро обслужване на гражданите от Софийска област.

Срещите продължат и през следващия месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *