Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

146 години безсмъртие за Ботев и четата му чества Скравена

146 години от гибелта на Ботев и неговата чета бяха чествани  днес село Скравена. Програмата, с която се отбелязват се честват и 40 години от откриването на Паметника костница на Ботевите четници, за изграждането на която основна заслуга имат проф. Стоян Михайлов и Людмила Живкова.

Официални лица на възпоменателната церемония  с тържествена заря бяха народните представители Иван Ченчев от БСП,  Васил Зашкев от „Демократична България“ и Младен Маринов от ПП ГЕРБ, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова, кметовете Пешо Младенов на Кметство Литаково и Марин Бончовски на Кметство Врачеш, общинските съветници- Николина Цолова от БСП, Лили Димитрова от ПП МИР и Дамян Маринов от ПП ГЕРБ, Рени Лазарова – директор на Исторически музей-Ботевград, и др.

Програмата започна  в 16:30 ч. с Исторически четения „Скравена 2022” в библиотеката към НЧ „19 февруари 1906“, в които бе включен документалният филм  „Ботев – истини в сянка”. От 18:30 ч. самодейните колективи към читалището представиха Музикално-поетична композиция „Българин завинаги оставам”.

В 19:30 ч. програмата ще продължи с изпълнения на Общински духов оркестър – Ботевград и Мажоретни състави към НЧ „Христо Ботев 1884” – гр. Ботевград.

 В 20:15 ч. в църквата „Св. Св. Козма и Дамян” бе отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на България, а в 21:00 часа  се проведе възпоменателна церемония с тържествена заря – проверка с участието на военно формирование 54 990 – град Враца.

Приветствено слово към всички присъстващи произнесе кметът на село Скравена, Методи Драганов. Той заяви,ч е както всяка година, така и днес с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на хилядите българи, дали живота си за Отечеството. „На 2-ри юни ни събира една вековна традиция, която Скравена неотменно следва, като организира ежегодно чествания на паметта на Христо Ботев и неговата храбра чета и на всички загинали за свободата и независимостта на България. И днес отново честваме безсмъртието “ на хилядите българи оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел. Минутите мълчание под воя на сирените България свежда чело. Точно тогава през всеки от нас преминава огнена тръпка на гордост, тръпка , която събира в едно минало, настояще и бъдеще“, добави кметът на Скравена. Той предостави думата за слово на  Председателя на Общонародна фондация „Христо Ботйов- Боян Ботйов. Той припомни, че преди 146 г Ботев и неговите 209 четници завладяват австрийския параход Радецки по един изключително цивилизован начин. „Пътуващите в парахода са засегнати по някакъв начин. Преди да завладее парахода Ботев изпраща телеграми до най-известните европейски вестници, с която ги уведомява, че 205 храбри българи са тръгнали да освобождават поробените си събратя. При тридневните боеве четата губи половината от числения си състав. Тя има щаб , в който има войвода, подвойвода, военен командир, тръбач, знаменосец, касиер – една стройна военна организация и затова я наричаме Ботйовата дружина, която изминава голготния път от Козлодуй до Околчица, където на 20 май, стар стил воеводата е прострелян смъртоносно от ръката на черкезин“, посочи Боян Бойтов. Той уточни,ч е Христо Ботев загива в местността Йолковица по връх Камарата, а не на връх Вола, както някога е писал Иван Вазов. Според Ботйов днес има много факти около смъртта на Ботев, които се представят като историческа неистина. „Четата постига своята стратегическа и тактическа цел да бъде обърнато вниманието на Великите сили върху източната криза и по-точно върху българския въпрос. Воеводата постига целта си чрез т нар.“ афера Радецки“ и две трети съобщенията в световната преса за Априлското въстание се отнасят за подвига на Христо Ботев и неговите другари. Това епилогът на Априлското въстание и естествената връзка межди това историческо събитие и Руско-турската освободителна война, която е обявена от руския император през пролетта на 1877г. ‚Трябва да отдадем заслужен поклон на скравенчани, които през бунтовната пролет на 1876г откупуват 12 глави на четници. Благодарение на жителите на Скарвена те намират вечен покой тук в Пантеона-костница“ , каза в заключение Боян Ботйов..

По повод бележитото събитие паметни листове изпратиха Никола Минчев – Председател на 47-то Народно събрание и Иван Иванов – Областен управител на Софийска област. В знак на почит и преклонение към подвига на загиналите венци и цветя поднесоха от името на Община Ботевград, Общински съвет-Ботевград, народните представители Иван Ченчев, Младен Маринов,  Васил Зашкев, Николина Ангелкова, от политически партии, учебни и детски заведения, кметства и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *