Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

За първи път фолклорна сватба в Скравена – между българка и германец

Българката Гергана Ангелова и нейният любим – немският гражданин Михаел Вахтер, днес се ожениха по стар български обичай в Скравена. Церемонията бе извършена с любезното съдействие на служители и самодейци от Народно читалище „19-ти февруари“. Младоженците, техните роднини и приятели, общо 60 човека,  пропътуваха хиляди километри от Германия и от България също, за да преживеят старите български обичаи и внесат радост в селото.

Гергана е с корени от Скравена и макар повече от 20 години да живее в Германия, заедно с приятеля си  пожелаха да се венчаят в селото на прабаба й. Семейството  на младоженката  се е преместило да живее в София през 80-те години, но тя решава да се върне към корените си. Още през февруари Гергана се обадила на Цанка Йорданова – библиотекар в Народно читалище „19 февруари“ , за да организират сватбата. Двамата  сключиха църковен брак в църквата „Св. Св. Дамян и Козма“ в 15.00ч. Бракосъчетанието бе извършено ит Отец Петър. След това младото семейство отдаде почит на Ботевите четници в  Паметник-костницата. Празничното събитие завърши с фолклорна програма, подготвена от младежкия танцов състав към читалището. Секретарят на читалището, Цеца Гърбиджанова и библиотекарят Цанка Йорданова даваха постоянни напътствия по време на сватбата.

Миналата година Гергана и Михаел  са сключили граждански брак в Хановер, където живеят и работят. Гергана е социален педагог, а Михаел е учител по приложни изкуства. Гергана Ангелова завършва Софийски университет с пълно отличие. Печели стипендия за Германия, в конкуренция от студенти в целия бивш соцблок. Това е голямо постижение за не само за семейството , но и за научните среди у нас. Българката  специализира детско наказателно право . Стипендията е за 1 година, след което тя остава да работи в Германия. След години на професионално израстване, тя среща Михаел.

Кумове на сватбата бяха Дора и Камен Маринови. Те работят и живеят в Чикаго – САЩ. Младоженците се ожениха в традиционни български носии, които са изработени по поръчка в Пловдив. Михаел  харесва българските обичаи и в автобуса, докато пътувал с роднините и приятелите, е разказвал на немските гости за традициите у нас. Самият той харесва много България и често гостуват у родителите на Гергана. Те пък от своя страна знаят немски език. Така комуникацията между двата рода е съвсем лесна, сподели майката на Гергана пред репортер на botevgrad.news.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *