Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Десислава Цветкова представи творчеството си пред ботевградска публика

Тази вечер поетесата Десислава Цветкова представи творчеството си пред ботевградска публика. Събитието е част от тържествената програма на Община Ботевград по повод 142-та годишнина от Освобождението на Ботевград, а домакин бе общинска библиотека „Иван Вазов“. Авторката представи трите си книги –
„Птиците летят съвсем до бога“, „Светлина в душата“ и „Красотата е навсякъде“, като прочете някои от стиховете в тях. С гостите поетесата сподели, че част от творбите й са написани в България, а други – в Брюксел, където работи и твори. На шеговит въпрос от присъстващите дали има стихове, написани в самолета, тя отговори положително, но те ще бъдат публикувани в четвъртата й книга, която планира да излезе през следващата година. По-голяма част от поезията й е на български език, но има произведения и на английски. Нейни творби са преведени на всички европейски езици.

Корените на Десислава са свързани с нашия град. Тя е внучка на Петър Дилов, бивш кмет на Ботевград в периода декември 1944г.- юни 1949г. Поетесата е родена в София, завършила е славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалната й кариера започва като журналист – работила е като репортер в „Дарик радио”, в. „Жена“, в. „Женско царство“. Има публикувани стихове в сп. „Родна реч“, сп. „Литературна академия“ и сп. „Пламък“. През 2006г. съдбата я отвежда в Люксембург, а от 2013 е в Брюксел, където работи и твори. Неин стих е включен в сборника „Музика на езиците“, издаден от Европейската Комисия, както и в сборника „Поети“. Тя е член на Фламандско дружество на поетите. Десислава Цветкова активно популяризира съвременни български автори в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *