Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

До 22 хил.лв гласува ОбС Ботевград за надграждане на системата за видеонаблюдение

Двадесет и трима общински съветници подкрепиха Докладната записка на кмета Иван Гавалюгов за отпускане на до 22 хил.лв. за доставка, монтаж и инсталация на цифрови IР базирани камери, интегрирането им към съществуващата видеонаблюдателна и мониторинг система и ремонт на съществуващо оборудване.

Средствата ще бъдат осигурени от собствени приходи на общината. В цената е включен данък добавена стойност. Трима общински съветници се въздържаха при гласуването. Това бяха д-р Георги Канзов и Кирил Руневски от ПП ГЕРБ и Георги Георгиев (МК ДИБО).

В хода на обсъждането на докладната записка общинският съветник Лили Димитрова (ПП МИР)отправи питане към кмета, дали е възможно да се монтира допълнителна камера за видеонаблюдение до новоизградената площадка с фитнес уреди на открито, намираща се до Детска ясла „Здравец“ в Ботевград. Кметът Иван Гавалюгов отговори, че няма невъзможни неща. „В съществуващата детска площадка има камера, но тя не обхваща площадката с фитнес уреди, така че може да се монтира допълнително още една и да се осигури осветление, за да се наблюдава денонощно и ефективно“, добави кметът.

Общинският съветник Георги Георгиев (МК ДИБО)отправи запитване към кмета, законно ли е по всяко време на денонощието  да се наблюдава всяка една майка, която е завела детето си на детската площадка. „Доколкото знам тези камери се наблюдават не само там, където е законно – полицията и дирекцията по реда, а и на други места. Затова аз няма да  подкрепя докладната записка. Смятам, че се навлиза в личното пространство на майките, та дори на татковците и бабите“, мотивира се Георгиев. Председателят на Общински съвет Илин Черняшки отправи забележка към Георгиев, че се обсъжда Докладна записка за отпускане на до 22 хил.лв за монтаж на камери, а не Докладна записка за дейността на Дирекция „Сигурност и обществен ред“. Кметът Иван Гавалюгов попита Георгиев против видеонаблюдението принципно ли има или против  видеонаблюдението на детските площадки. “Аз мисля, че по този начин охраняваме общинската собственост, това е световна практика“, заяви Гавалюгов. Той помоли Георгиев да сподели, къде другаде се наблюдават камерите. Той посочи, че те се гледат в полицията и в Дирекция „Обществен ред и сигурност“. Кметът добави, че тази система за видеонаблюдение е законово регламентирана. В отговор Георгиев заяви „Аз съм против незаконни действия, а законът забранява всеки да бъде следен, сниман и т.н. Не съм против изграждане на системи за сигурност, стига те да бъдат законни“. Кметът Гавалюгов припомни, че в предходния мандат групата на ДИБО са подкрепили докладни записки за изграждане на камери за видонаблюдение. Георгиев отговори, че това е направено „за да се угоди“.

Да припомним, че Община Ботевград вече  изгради система за видеонаблюдение, която се администрира от РУ – Ботевград и Дирекция „Сигурност и обществен ред“. Системата има висока ефективност, както по отношение разкриваемостта на извършителите на противообществени прояви, така и по отношение на превенцията от извършване на такива.Това е мотивът на вносителя на Докладната записка. Според него поради това е необходимо надграждане на системата за видеонаблюдение, като приоритетни зони са:

Детските площадки, където ще бъдат монтирани 12 камери

Градски парк  – ще се монтират 8 камери.

Поликлиниката в МБАЛ-Ботевград – 10 камери.

Камери за видеонаблюдение ще бъдат монтирани и пред училища.

3 коментара на “До 22 хил.лв гласува ОбС Ботевград за надграждане на системата за видеонаблюдение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *