Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Директорът на НПГ по КТС бе на посещение в Китай

Директорът на НПГ по КТС-гр.Правец д-р инж.Трифон Трифонов бе част от 10-членната българска делегация, която посети Китай. Поводът бе официална покана от страна на китайското правителство, отправена чрез китайския културен център в България „Конфуций“, и бе свързан с честването на 70-ата годишнина от създаването на Китайската народна република, обявена на 1.10.1949 г. под ръководството на Мао Дзедун.

Както е известно, вече 5 години НПГ по КТС – Правец е в контакти с Институт „Конфуций“ при СУ – София. В националната компютърна гимназия китайски се предлага като втори чужд език. Има и преподавател с такава квалификация-г-жа Гергана Муховска. Институт „Конфуций“ предоставя учебните материали, а от тази учебна година в гимназията в Правец вече има и китайски преподавател.

В българската делегация, посетила Китай, бяха включени петима директори-трима от тях-на софийски училища, г-н Трифонов-директор на НПГ по КТС,  директорът на Математическата гимназия във Варна, както и петима ректори и декани от СУ-София, Пловдив и Русе.

„Посрещането в Китай беше изключително!-разказа директорът на правешката компютърна гимназия г-н Трифонов. – Навсякъде на електронните табла беше изписано: “Добре дошли на делегацията от България!“. Посрещаха ни ректори  и директори. И всички в Китай знаеха за България. Нека не забравяме, че България е втората страна в света, признала КНР през 1949 г.

„В Китай посетихме Централата на Институт „Конфуций“ в Пекин, Пекинския държавен университет, три училища с чуждоезиково обучение. Посетихме и град Сиан, в който е съсредоточена електронната индустрия на Китай. В 7-милионния Сиан разгледахме два университета и две училища.“

Какви са впечатленията от Китай, ако сравним с нашата действителност-попитахме г-н Трифонов. „Съпоставката с нашата действителност е трудна както заради мащабите, така и заради организацията, реда и дисциплината там. Най-малкото училище например беше от 4000 ученици, а в най-голямото се обучаваха 8000. Навсякъде се отделя изключително внимание на спорта. Девизът на едно от училищата беше „2+1>3“. Което означава, че два езика плюс спорт е повече от 3 езика, т.е. това е предпочитаната формула за успех в съвременния свят. Всички училища бяха с изключителна материална база-общежития, столови, спортни площадки, зали, стадиони. Учебните кабинети-с много съвременно оборудване. Навсякъде класовете бяха от по 50 души, а всички ученици-с униформи. Изключителен ред и дисциплина!“.

„Изключително сърдечна беше срещата ми с доскорошния директор на „Конфуций“ в България. Именно с него преди 5 години положихме началото на първите контакти. Те продължават и сега. Само през тази година настоящият директор на Института г-жа Гао четири пъти посещава нашето училище. Единия път тя доведе със себе си петима души, за да представят техните традиции по случай китайската Нова година. Доведе в Правец и търговския представител на гиганта „Huawei. Организирана беше лекция пред учениците за бъдещето на 5G мрежата . Осъществена беше и среща с ръководството на Община Правец, презентиран беше и проект „Smart град“.

Абсолютно всички разходи на делегацията бяха изцяло поети от домакините. Освен това през лятото две ученички от НПГ по КТС-Правец бяха също две седмици в Китай на езиков курс отново за сметка на страната. Преподавателят в компютърната гимназия г-жа Муховска също има покана за езиков курс в Китай.

Източник:Правешки глас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *