Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Георги Георгиев и Николай Велков са с прекратени правомощия на общински съветници от днес

Общинската избирателна  комисия в Ботевград прекрати днес правомощията на общинските съветници от МК ДИБО – Георги Георгиев и Николай Велков. 

Мотивите са, че на първата тържествена сесия, провела се на 11 ноември, двамата не присъстваха и не положиха клетва, за което не са уведомили предварително Общинската избирателна комисия или Областния управител. Няколко дни по-късно ОИК е  поискала от тях  в петдневен срок да представят уважителни причини, че са уведомили Общинския съвет или Областния управител за невъзможността да присъстват на първото заседание и да положат клетва. Това съобщи за botevgrad.news  адв. Христо Якимов- зам.председател на ОИК-Ботевград.

Решение 229 на ОИК от днес – 5 декември, е взето на база постъпило на 20 ноември запитване от Тихомир Найденов – общински съветник от ПП МИР,  относно изискването според  чл. 23, ал.2 от ЗМСМА,в който се казва, че когато общински съветник или кмет е възпрепятстван  да присъства при полагането на клетва, той полага клетва  преди началото на следващо заседание на Общински съвет.

След като ОИК прекрати пълномощията на Георги Георгиев и Николай Велков на тяхно място в Общински съвет трябва да влязат Петър Петров и Пенка Николова.

Решението на ОИК-Ботевград може да бъде обжалвано в 3-днесевен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *