Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград променя такса „Битови отпадъци“

Община Ботевград предвижда да увеличи таксата „Битови отпадъци“ с 0,5 промила за физическите лица и с 1,5 промила за юридическите – съответно от 2 на 2,5 промила за физически лица и от 8 на 9,5 за юридически лица. Размерът на отстъпките при предварително плащане на таксата ще бъде запазен (30% за физически лица и 10-15% за юридическите лица). „Увеличението ще стане факт след гласуването на общинския съвет. То се налага поради промени в план-сметката“, съобщи кметът на община Ботевград, Иван Гавалюгов, днес по време на редовния си брифинг с медиите.

Предвижда се и увеличение на т.нар. „местен данък“ – данък придобиване, от 2 на 3%. „Собствените приходи на всяка една община са основно от данъци. Разходите за общините се увеличават, а приходите не се. С увеличението бихме помогнали на собствените приходи на общината.“, обясни г-н Гавалюгов.
„За разлика от много общини не предвиждаме увеличение на данъка недвижимо имущество и на моторно превозно средство. Увеличаването на заплатите е търсен процес, който се реализира, но естествено след себе си води и до увеличаване на услугите – разходът за труд става по-висок. Затова трябва да се увеличат и данъците. „, добави кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *