Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стамен Панчев ще остане завинаги в сърцата на ботевградчани

Днешният 16 декември премина под знака на 140-ата годишнина от рождението на бележития поет на Ботевград – Стамен Панчев. Тържествата започнаха от сутринта – с честване на патронния празник на ТПГ „Ст.Панчев“, а след това празникът продължи от 17.15ч пред неговия паметник в центъра на Ботевград, където се състоя  традиционна церемония по поднасяне на венци и цветя от общинското ръководство, институции и учениците – последователи на поета. По повод неговото писано слово, неговият колега в нашето съвремие – Веселка Еремиева, преподавател по Български език и литература в ТПГ“Стамен Панчев“ сподели, че словото в никакъв случай не е само в часовете по български език и литература. „То е част от нашия живот, то е отворена врата. То е Вселена, в която всеки може да намери себе си и да отключи нещо добро, особено в навечерието на прекрасните празници, посветени на Рождество Христово“. За Стамен Панчев учителят каза, че той  един ботевградчанин – забележителен учител, директор и удивителен музикант. И поет. „Всичко това е пъстра палитра от качества, които  трябва задължително да пренесем във времето, да образоваме с дух, със сърце, с душа и да бъдем най-доброто от себе си“, каза още Веселка Еремиева.

Водещата на тържествената церемония пред паметника на Стамен Панчев –  Миглена Всилева припомни важни събития от неговия  живот. На днешния ден през 1879г. в тогавашното Орхание се ражда една от най-емблематичните личности в историята на Ботевград. Стамен Панчев е от онези българи, които през 1912г. от интелектуалци и културни дейци се превръщат в смели воини. Овладян от чувство на патриотизъм и себеотрицание той се впуска в боевете, но наред с бойния вик „Ура” и желанието да отблъсне неприятеля от неговото съзнание никога не изчезва човещината и любовта към ближния. Личността му и неговите вдъхновяващи стихове заслужават признанието на поколенията. Те съдържат най-ценното, най-определящото за нашето бъдеще като народ и държава. Наследството завещанието, последните думи на нашите бащи и деди, живели достойно, борили се за свободата на родината и за идеалите, в които са възпитани. Малко хора извън пределите на Ботевград са чували името на учителя, поета и бореца за освобождението на поробените българи. Но днес 140 години по-късно ние помним. Помним делата и творчеството му и пазим паметта благодарение, на която историята е жива и тлее с огън по-силен от всякога.” , каза в заключение водещата.
В знак на почит признателните поколения поднесоха венци и цветя пред паметника му на пл. „Саранск”.

Тържественото честване продължи и там, където поетът би получил подобаващо признание и уважение –  в Исторически музей – Ботевград. Специално за днешния ден бе подредена изложба със снимки от живота на видния наш съгражданин, предоставени от личния архив на неговата внучка – Райна Панчева. В зала „Орханиец” се състоя литературна вечер. Директорът на музея, Рени Лазарова, приветства гостите и ги прикани, след литературната програма да разгледат подредената изложбата с фотографии, разкриващи любопитни факти от живота и творческото дело на поета Стамен Панчев. Участие в литературната вечер взеха Младежки театър „Карнавал“ към НЧ „Хр. Ботев 1884“ с ръководител Мирослав Йорданов, ученици от ТПГ „Стамен Панчев“, членове на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев“ и Литературен клуб „Стамен Панчев“, както и изпълнителите от Градски хор „Стамен Панчев“, с диригент Татяна Цонкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *