Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

142 г. от Освобождението чества Литаково

В днешният декемврийски ден жителите на село Литаково отбелязах 142 г от Освобождението от турско иго. Десетки се стекоха пред читалището, за да отбележат бележитата дата.

Водещият на тържественото честване Станислав Борисов – председател на читалищното настоятелство към НЧ „Светлина – 1900“ и възпитател в ОУ“В.Левски“ откри тържествената церемония. Той даде думата на историкът Тодорка Коцева и бивш директор на Исторически музей Ботевград, да представи историческите факти от Освобождението. Как се стигна до него?! На този въпрос Коцева отговори, че най-голямо влияние е оказал Априлското въстание през  1876г. „Родолюбивите жители на Литаково заслужиха уважението на петимата Ботеви четници, убити тук. Техните глави бяха погребани по Христинския ритул, преди това литаковци  убиха заптиетата, които ги пазеха“, каза Коцева. По думите й в Самара е ушито Самарското знаме, под което застават и литаковци. Тя припомни техните имена: Васил Василев, Мико Гаврилов, Райчин Райчинов, Доно Стоянов, Атанас Клисурски, Христо Николов-Бозаджията, Вуто Търнарски, Рачо Георгиев и участниците в четата на Панайот Хитов – Коцо Митински и Вуто Койчовски.

Приветствено слово към жителите на Литаково отправи кметът Пешо Младенов.

„На този ден, преди 142 години, Литаково получава своята свобода. Днес ние се прекланяме пред величието на руските воини и тяхната саможертва , пред всички участници в Освободителната война, оставили костите си по българските земи. Прекланяме се пред героизма на българските опълченци и пред всички онези, които се бориха за свободата на България, за запазване на българския дух и на националната идентичност. Затова аз съм твърдо убеден, че този празник е един важен мост, който свързва нас с нашите предци, с историята и миналото ни, гордост и дълбока признателност , родолюбие  – това са най0силните чувства, които изпитва всеки един истински българин , когато се върне назад в онези тежки, но славни години от нашата история. Преди 142 г нашите предци успяха да разкъсат оковите на вековното робство и да донесат нашата свобода. Бъдете живи и здрави! Нека нашето село Литаково да пребъде! Всички с общи усилия да работим за просперитета на нашето село, за неговата култура и история, за да може нашето село да стане едно по-добро място  за живеене,с  много усмивки и вяра в утрешния ден!Честрит празник

След приветствието на кмета последва Музикално -поетичен рецитал с участието на ученици от ОУ“Васил Левски“ и самодейци към Народно читалище „Светлина – 1900“.

Венци и цветя поднесоха от името на Община Ботевград зам.кметът Цветелин Цветков , кметът Пешо Младенов, представители на учебни заведения и културните институции в селото, Пенсионерски клуб, политически партии и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *