Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Литаково бе изпълнен обичаят „Ялова сватба“

В първия ден от новата година – Василовден в Литаково бе изпълнен обичая за прогонване на злите сили в семейството, наречен „Ялова сватба“. От няколко години обичаят е възстановен, след като години наред е преустановен. Негов организатор е Тошко Благоев, съвместно с кмета на Литаково, Пешо Младенов. Специално за празника са осигурени облекло и маски от кукери в Перник и Кюстендил. В него взеха участие десетки жители на селото, включително и деца.

Интереснoто в поредицата от ритуали е, че обичаят се изпълнява само от мъже, като единият от тях е преоблечен като жена. Сватбарите първо взимат него от дома му, след което отиват в дома на младоженеца. Те биват венчани от попа на селото. Всенародното веселие преминава през цялото село, като обичаят задължително повелява затварянето на котка и куче в сандък, които поначало са врагове. Празникът днес продължи на центъра – пред Кметство Литаково, с разиграване на томбола.
Кметът на селото Пешо Младенов изрази своятаголяма удовлетвореност, че участниците в изпълнението на обичая демонстрират задружие,с което съхраняват традициите на селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *