Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Шефът на „Напоителни системи“ Веселка Нинова:Няма непосредствена опасност от воден режим, но ситуацията не е безпроблемна

Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов се срещна с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“, „Напоителни системи“ и ВиК София по повод опасността от воден режим в общината поради ниските нива но вадата в язовир „Бебреш“. Срещата се състоя днес в кабинета на кмета Гавалюгов.

„Няма непосредствена опасност от воден режим, но ситуацията не е безпроблемна. През следващите два месеца няма опасност от воден режим. Всичко зависи от това каква зима имаме. Мога да уверя жителите на общината, че още преди два месеца са предприети действия по отстраняване на аварии в мрежата на „Напоителни системи“ на ВиК“, заяви кметът Гавалюгов. Според него това са аварии, от които изтича сериозно колечиство вода. Не може да се каже, че няма никакви аварии, но поне видимите са отстранени. Максимално е ограничено изтичането на вода от ВиК инфраструктурата. От няколко дни със заповед е забранено и водоподаването от страна на „Напоителни системи“ към всички клиенти, освен ВиК София, т.е. яз.“Бебреш“ се ползва само за питейно-битово водоснабдяване. Правят се проверки и за работата на МВЕЦ „Бебреш“. „Фирмата „Агроинженеринг-90“ ЕООД е констатирала работа на ВЕЦ-а два пъти, във връзка с профилактика на съоръженията, а не за производство на електроенергия. Факт е, обаче, че е консумиран воден ресурс. Санкция може да бъде наложена от „Басейнова дирекция“, добави кметът.

Управителят на „Напоителни системи“- клон София, Веселка Нинова, коментира днес пред местните медии, че ситуацията в Ботевград е тревожна, но в никакъв случай критична.

„Нивата на водата в язовира са намалели, но ситуацията е същата в цялата страна. Всички наблюдаваме промените в климата по целия свят през последните години. Апелирам към жителите да пестят водата.“ Г-жа Нинова, като представител на „Напоителни системи“, каза също, че ВЕЦ-ът е работил два пъти във връзка с профилактика. Тя заяви, че „Напоителни системи“ са собственик на язовира, но за водите в него отговаря „Басейнова дирекция“. „Ние не сме полицаи, нито пък контролен орган, за да водим разследвания. Санкция може да бъде наложена само от „Басейнова дирекция“, допълни тя.

„Вчера бе извършена извънредна проверка на язовир „Бебреш“, относно разпореждане на министър председателя г-н Борисов и министъра на земеделието г-жа Танева. Установено бе, че от 2012г. до сега вода към посока Правец не се подава. Въпреки това, обаче, ние решихме да направим затапване на главния водопровод, за да успокоим населението и за да се спре съмнението за нерегламентирано използване на вода.“, каза изпълнителният директор на „Напотелни системи“ Снежина Динева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *