Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в „Медиапул“(„Ботевград на път да стане втори Перник заради частна ВЕЦ на Златеви“),както и публикации в други електронни и печатни медии в периода 28-30декември 2019 г., основани на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир „Бебреш“ и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване награда ще има за още около 6 седмици.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственоност на дружеството „Агрохолд“ с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни.

Останалите налични водоизточници немогат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Дадени са конкретни указания за работата по установяване на изнесените в публикацията обстоятелства:

-да се изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи;

да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в аз.“Бебреш“, както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига;

да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, от кога и по какви причини;

– да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз.“Бебреш“, в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.

Припомняме, че преди няколко дни кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че ситуацията с язовир „Бебреш“ не е безопасна. 

По повод потенциалната водна криза кметът се срещна с премиера Бойко Борисов, който разпореди да не се допуска водна криза и в Ботевград. 

В края на миналата година кметът предупреди, че в язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *