Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Валентин Златев:ВЕЦ „Бебреш“е работил 14 дни през 2019г. Бих го разрушил, ако не бе уважението към баща ми (ВИДЕО)

Организирана престъпна група е действала на територията на община Ботевград в продължение на поне три години като е присвоявала средствата, плащани от гражданите за ВиК услуги и от държавния бюджет. Това заяви пред bTV бизнесменът Валентин Златев, чийто баща управлява ВЕЦ „Бебреш“. Вецът е сочен от кмета Иван Гагалюгов като една от причините язовир „Бебреш“, от който градът се снабдява с питейна вода, да е източен.

ВЕЦ „Бебреш“ е работил само 14 дни през последната година и няма как да е отговорен за източването на язовира, който осигурява водоподаването за Ботевград, обяви бизнесменът, син на собственика на ВЕЦ-а – Васил Златев, в отговор на обвиненията на кмета на Ботевград Гавалюгов.

По думите му язовирът почти не работи през последните две години.

„Смешно е да се твърди, че един язовир може да бъде източен за 14 дни. Така или иначе прокуратурата и ДАНС ще извършат проверка, ако те установят нарушение, нека понесат отговорност виновните“, коментира бизнесменът.

Златев обяви, че построеният през 1977 г. язовир „Бебреш“ не е бил предназначен за питейните нужди на града, а за напоителни и промишлени нужди. Ботевград бил лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника.

„Тези 28 източника обаче сега не работят. Въпросът е кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е яз. „Бебреш“, коментира бизнесменът. По думите му смеските, с които се почиства магистрала „Хемус“, се оттичат към язовира и оттам – в чешмите на хората. „Кой кога е решил да разруши 28 източника за водохващания, това е големият въпрос. Няма отговор защо е спряна работата на лицензираните водохващания и кой е разрешил язовир „Бебреш“ да стане единствен източник“, попита риторично Златев.

„Басейновата дирекция сезира районната прокуратура нееднократно като казва, че водата от язовира се подава към населението без да се пречиства, последният сигнал е от 27 юни 2019 г. и това е престъпление по Наказателния кодекс“, добави той.

Златев представи констативни протоколи, според които тръбата, изградена да снабдява града при аварийни нужди, никога не е работила, а към тръбата за поливане през 2016 г. са установени 8 нелегални байпаса, които през 2019 г. вече са станали 18.

Според него, сред причините за атаките на кмета към семейство Златеви са, че той иска да се къпе в народната любов като бори богатите и успелите и да отклони вниманието от проверките срещу него за конфликт на интереси. Златев нарече кмета Гавалюгов олигарх, защото в качеството си на кмет е подписвал заповеди в полза на собствените си дружества и медии. Според него кметът „истерично опитва да отклони вниманието от въпроса къде е водата на „Бебреш“.

Валентин Златев заяви, че на територията на Ботевград действа Организирана престъпна група, която краде от водата, и с действиято си и или бездействие кметът ги подпомага. „От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени“, твърди още Златев.

Бизнесменът каза, че ако не било уважението към баща му, би разрушил ВЕЦ „Бебреш“, тъй като загубата няма да е голяма.

Той отказа да коментира защо от генерален директор на „Лукойл България“ беше понижен до председател на Надзорния съвет на компанията. На въпроса какви са отношенията му с премиера Бойко Борисов Златев попита защо трябва да има някакви специални отношения с него. Уточни само, че никога не би играл карти или друг спорт с Борисов, защото той не умеел да губи.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *