Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

bTV: Безводието в Ботевград – заради ВиК аварии и вец на Златев

Авариите по водопроводната мрежа на ВиК ЕООД София са довели до проблеми със снабдяването на Ботевград, но за кризата е допринесла и работата на МВЕЦ „Бебреш“ в период, в който на централата не е било разрешено да черпи вода от яз. „Бебреш“. Това се казва в доклад на „Напоителни системи“, с който bTV разполага.

ДАНС и Специализираната прокуратура започват да разследват потенциалната водна криза в Ботевград. Държавното обвинение се самосезира по публикации, че градът ще има вода за около 6 седмици.

През 2019г. е имало много аварии по ВиК мрежата в Ботевград, като те не са се отстранявали своевременно, посочва управителят на софийския клон на „Напоителни системи“ Веселка Нинова.Тя отбелязва и че, въпреки взето решение от май м.г., не са били използвани речните водохващания.

В документа е обърнато внимание на работата на водноелектрическата централа, свързана с бившия кмет на Правец Васил Златев.„По разрешително от Басейнова дирекция Дунавски район те имат право да работят до кота 490.48, което е на 7,62 м под кота преливник. През 2019 г. МВЕЦ е работил от 21.05 до 28.05 при ВН 9,58 м и от 19.06 до 25.06 при ВН 8,95 м“, става ясно от доклада, т.е. централата е черпила вода от язовира в момент, в който той е бил на по-ниско от позволеното ниво.

„И в двата случая успяхме да убедим централата да преустанови работа в този неподходящ диапазон“, отбелязват от „Напоителни системи“.„Според тяхното разрешително за работа, като капацитет те работят с 1 кубически метър в секунда. Умножено по времето, през което са работили, тези 14 дни, биха могли да изконсумират милион и 200 хиляди кубически метра вода. По информацията, на „Напоителни системи“ за този период те са изконсумирали около 850 хиляди кубически метра вода“, коментира пред bTV кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, който алармира публично за проблема.

Можеше и толкова вода да няма. От доклада става ясно, че на 16 август м.г. в „Напоителни системи“ за подпис дошло споразумение между „ВиК Бебреш“, Напоителни системи ЕАД и „Агроинженеринг-90 ЕООД (собственост на МВЕЦ). Проектът предполагал централата да работи и при нива на 5 метра под разрешените от Басейнова дирекция.

„Напоителни системи ЕАД – София клон“ не прие това споразумение, но учудващо беше, че дружеството „ВиК Бебреш“ го беше подписало. Ако бе прието това споразумение, като се има предвид нуждите от вода за ВиК, отдавна в язовира да няма вода за населението“, смята Веселка Нинова.

Колко пък да харчи един вец?
В момента МВЕЦ „Бебреш“ не работи. Според управителя на самата водноелектрическа централа (и бивш зам.-кмет на Ботевград) Красимир Андреев, тя е в това състояние от края на 2018 г. Вецът е собственост на дружеството „Агрохолд“ – АД с управител Васил Златев – дългогодишен кмет на Правец. Синът му и бивш началник на „Лукойл България“ Валентин Златев каза пред bTV, че централата е изразходвала само около 750 хиляди кубически метра вода на фона на 15 милионния капацитет на язовира.

Източник: bTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *