Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Готвят протести за водата в Ботевград

ДЕКЛАРАЦИЯ от СДРУЖЕНИЕ  „ЗА ЧИСТА ВОДА” – БОТЕВГРАД

Уважаеми представители на медиите,

Ние, членовете на Сдружение „За чиста вода” – Ботевград, с безпокойство следим развитието на т. нар. „водна криза“ в общината, обявена от кмета Иван Гавалюгов, и медийния шум около нея, който я превърна в национален въпрос. Смятаме, че огромен проблем с водата на Ботевград действително има, и то не отсега, а от години, но неговата същина отново се заобикаля и за нея не се говори. Въпреки многобройните изяви на кмета г-н Иван Гавалюгов в местни и централни медии, той така и не отговори на въпроса: докога ботевградчани ще плащаме за мътилка, негодна за пиене?

Скандално е, че в 21-ви век жителите на общината нямат достъп до чиста питейна вода и за да предпазят здравето си и това на децата си, са принудени ежедневно да се запасяват с туби и дамаждани.

Както вече е известно в национален мащаб, единственият източник на водната мрежа в града и околните села е язовир Бебреш. Това, че от него във водопреносната система постъпва мръсна вода, е видимо с просто око, дори без лабораторни изследвания. Това безобразие продължава вече години наред, но досега общинското ръководство не е направило нищо, за да осигури на гражданите нормални битови условия и поне минимална гаранция за тяхното здраве. Нека припомним, че г-н Гавалюгов спечели първия си кметски мандат именно с обещания, че ще реши проблема с водоснабдяването и чистотата на водата за ботевградчани.

Сега разбираме от медиите, че според г-н Кмета, водата в домовете ни не била нито опасна, нито мръсна, а просто не ни била вкусна. Смятаме, че това е цинизъм и подигравка с жителите на общината. Ние много отдавна не сме капризни към вкуса, но имаме право на нормално и безопасно снабдяване с питейна вода. Нещо, което кметът на всяко населено място дължи на гражданите.

Нека припомним, че през 2017 година нашето сдружение инициира подписка за организиране на местен референдум за решаване на проблема с водата на Ботевград. Искахме чрез местния вот да накараме общинското ръководство най-после да предприеме мерки за доставки на чиста питейна вода и за изготвяне на програма и финансов план за трайно решение на проблема в общината.

Първоначално, кметът Иван Гавалюгов публично заяви, че подкрепя тази инициатива. След като обаче нашето сдружение събра над 3600 подписа, г-н Гавалюгов успя чрез редица процедурни хватки да осуети провеждането на референдума.  Изниква въпросът – поради каква причина г-н Кмета не желае жителите на общината да имат нормално и безопасно водоснабдяване?!

Смятаме, че гражданите на Ботевград не трябва да търпят повече безобразието с водата. Трябва ясно да покажем на общинското ръководство, че не желаем да живеем в опасна за здравето среда. И ако те отново не ни чуят, сме готови на крайни мерки – включително и на гражданско неподчинение.

Сдружение „За чиста вода”

1 коментар на “Готвят протести за водата в Ботевград

  1. Кои са членовете на Сдружение „За чиста вода”?!? Дайте малко информация – за пръв път чувам за такова здружение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *