Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Строителството на завода за рециклиране на отпадъци в Ботевград зависи от решение на ВАС

Въвеждането в експлоатация на завода за рециклиране на отпадъци край Ботевград вече 8 години се забавя, а причина за това е постоянното обжалване от страна на фирма „Комунална техника“.

В момента Община Ботевград изчаква решението на Върховния административен съд (ВАС), с което да потвърди или отхвърли решението на Комисията за защита на конкуренцията, която е оставила в сила решението на Община Ботевград за прекратяване на процедура по избор на изпълнител за проектиране и за строителен надзор. Това съобщи днес кметът Иван Гавалюгов, на
на въпрос, поставен от botevgrad.news, кога ще започне рецилкирането на отпадъци от Регионалното депо, тъй като обемът на първата му клетка почти е запълнен. Нейният капацитет е 282 хил. тона отпадъци.

„Образно казано „нещата буксуват“, но те биха тръгнали в някаква посока след решението на ВАС, с което ще ни се даде възможност да обявим нова обществена поръчка. Особено важна е тази за проектирането, тъй като имаме обжалване на решение за прекратяване от фирмата „Комунална техника“, която иска самото прекратяване на процедурата. Многократно сме коментирали, че тази фирма умишлено саботира процеса по избор на изпълнител. И преди съм заявявал, че определени хора желаят тази инсталация да не се реализира. Считам, че въпросната фирма, която обжалва всяко едно решение, е поставено лице и зад нея стоят други лица със сериозни икономически интереси и апетити към реализирането и експлоатацията на въпросната инсталация. Освен това фирмата си противоречи, тъй като веднъж обжалва процедурата като незаконосъобразна, а след това обжалва и решението за прекратяване на незаконосъобразната, според тях, процедура. Това говори за абсолютно умишлени действия, с цел проточване и осуетяване на реализацията на тази сериозна инвестиция“, добави кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

Да припомним, че на 13 октомври 2011г бе направена първа копка за изграждане на Регионален център за рециклиране на отпадъци в Ботевград от Нона Караджова, министър на Регионалното развитие и благоустройството.

Изпълнител на обществената поръчка бе фирма „Франком”, чийто директор Николай Янакиев управлява „Комунална техника“. Тогава той бе заявил, че съоръжението ще бъде готово до март 2012 г. В новия завод се предвиждаше да се рециклират 25 хил. тона годишно. Заводът трябваше да преработва пластмаса, стъкло, метал, хартия, плътна пластмаса. Фирма „Франком” е с 50 % българско участие на фирма за сметосъбиране и 50 % на чешката фирма „Инфрам”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *