Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Стотици протестираха на язовр Бебреш в подкрепа на БК Балкан и заради водната криза

Днес феновете на БК“Балкан“ и граждани проведоха мирен протест на брега на язовир Бебреш. Той бе провокиран от изказването на бизнесмена Валентин Златев във вечерните новини на телевизия bTV, преди няколко дни. „Той засегна баскетбола в Ботевград, който е религия за гражданите. Не сме съгласни с това, че той без да извади факти каза, че клубът укрива данъци. Ние не сме съгласни с това негово изказване, тъй като по този начин той посяга на баскетбола в града ни“, заяви пред репортер на botevgrad news. Мария Димитрова – един от организаторите на мирния протест.

Хората скандираха „Искаме вода“! и „Не пипайте играта, проблемът е водата!“. Протестиращите споделиха опасенията си, че Община Ботевград ще бъде сполетяна от съдбата на град Перник.

“Манипулация е казаното от Валентин Златев по телевизия bTV, особено сега преди мачовете с „Левски“, както и преди първенството за Купата на България“ . Това каза Михаил Михайлов – Президент на Баскетболен клуб „Балкан“, в качеството си и на привърженик на отбора. Той цитира справка през последния месец, спрямо която БК „Балкан“ е превел по трудови договори сумата 13 059 лв за осигуровки. По думите на Михайлов в тях не са включени суми по гражданските договори. „Само това показва, че тези 4 хил.лв, които се споменаха в ефира на телевизия bTV, са абсолютна измислица. Не зная г-н Златев откъде ги цитира тези цифри, но това което посочих, е самата истина.“ , добави Михаил Михайлов. По думите му финансовият отчет на БК“ Балкан“ предстои да излезе. Той се публикува в Търговския регистър и според Михайлов когато излезе, той ще бъде публично достояние. Според президентът на БК“Балкан“ за 2019 г клубът  е платил общо в порядъка на 120-130 лв данъци и осигуровки.  „Не виждам къде е проблемът. Нормално е „Лукойл“ да плаща най-много пари, те са най-платеният  отбор . Четири или пет играчи от техния отбор получават заплати, колкото целия наш клуб“, каза още Михаил Михайлов.

По думите му се прави опит да се отклони темата за кризата с язовир Бебреш и да се насочи другаде. „Както се казва някой да съблече мръсните ризи и да ги захвърли някъде, само че хората днес протестират не само заради Баскетболния клуб Балкан, но защото безводието е сериозен проблем. Ние сме на прага на криза, същата като в Перник. Но най-вече ние сме тук , заради нашите деца и нашето бъдеще, да можем да живеем нормално в 21-ви век“, подчерта Михайлов.

По отношение на текущата ситуация с водоснабдяването Михайлов коментира, че преди няколко дни зала „Арена Ботевград“ е получила известие, че водоподаването ще бъде намалено. „Това на мен лично ми показва, че нещата не са добре, което някои хора от министерството ни обясняват, че няма проблем, но явно има проблем. Фирмите в Ботевград вече получават такива писма. Ние не можем да неглижираме този проблем, и да се правим, че нищо не се случва. Призовавам институциите да помогнат, защото три години в Ботевград се говори за воден цикъл, но той не се реализира. Този проблем, който е сега можеше да бъде решен още 2016г или 2017 г, когато бе предходната водна криза. Не знам какво се чакаше. Реално обаче проблемът е на 2 км от язовира. „Откакто се появи съоръжението там, от тогава Ботевград започна да има проблеми“, коментира още Президентът на БК“Балкан“ Ботевград.

Протестиращите днес тръгнаха в 11.30ч от Големия паркинг до читалище „Хр. Ботев“, след което ескортирани от 6 полицейски коли, тръгнаха в колона към западната страна на бреговете на язовир Бебреш. Протестът продължи в рамките на 30 – 40 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *