Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

3 176 лв бяха събрани от благотворителния базар и футболен турнир в помощ на Марти

Днес се проведе благотворителен футболен турнир и благотворителен базар в помощ на Марти. Идеята се поражда поради настъпването на един от най-големите ромски празници – Банго Василий . Той се организира по предложение на Адриан Ангелов -експерт в Община Ботевград по етнически и демографски въпроси, с помощта на Местна активна група и студенти от квартала. След проведени разговори, Ангелов е стигнал до съгласието им не само по този повод, но във връзка с много такива случаи, да се организират различни събития със спомосъществувателен  характер.

В края на благотворителния ден бяха събрани общо 3 176 лв: от благотворителния футболен турнир –  630 лева и от  благотворителния базар  – 2546 лева. Във футболния турнир участие взеха  отборите – Иън Бойс, Никсметал, Магьосниците, Локо София, Светкавица, Бичкиите, Картаджиите, Ратек. Победителят в турнира е отборът на Магьосниците, който се наложи убедително на финал с 6:2 срещу Бичкиите.

До момента семейството е вложило 27 хил. евро в лечението на детето, като една голяма част е от дарения. Според лекарите са необходими година и половина за лечението на Марти, за да може той напълно да проходи. За една година, включваща рехабилитация и престой в клиниката, са необходими 45 288 евро.


В инициативата днес се включиха 20 студенти, които приготвиха различни кулинарни изделия.  Те бяха изложени пред клуба в центъра на ромския квартал в Ботевград. Раздадени бяха покани до хора, които имат отношение към проблема на семейството на малкия Марти. След двумесечен курс на лечение в клиника Рибем -Турция състоянието на детето има огромен напредък, който е видим за всички, които го познават. „Прогнозите на специалистите от турската клиника са, че Марти на 100% ще ходи. Не могат да ми кажат ден и час, което е разбираемо, но поне надеждата остава, че ще е скоро“ , сподели пред репортер на bоtevgrad.news майката Нора Йорданова. Следващият курс на лечение е след 27 януари 2020 г, когато отново заминават за турската клиника. Мечтата на майката Нора е освен да се излекува детето й, също така да се върне на работа в ТД“Бюро по труда“ Ботевград. Младата жена е с висше образование и има вече стаж в системата. По думите й освен грижи за детето, трябват и средства. Това е основният й мотив да се върне на работа. Като трудов посредник Нора чувства удовлетворение, че помага на хората да намерят подходяща работа.

Родителите на МАРТИ благодарят на всички хора, които подкрепят каузата им за спасяване на сина им в този труден момент. Нора и Дачи изразяват благодарност на всички отбори, включили се в турнира , на МАГ-Ботевград и на студентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *