Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ Правец пътува за Страсбург

На 15.06.2019 г. петима възпитаници на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ участваха в конкурс на програмата „Евроскола“, където извоюваха квота за двадесет и четирима ученици за участие в заседание на младежкия парламент на Европейския съюз в Страсбург, Франция, в периода от  15.01 до 19.01.Там участниците ще прекарат един ден в ролята на „евродепутати“. Учениците от нашето училище са разделени на шест групи и всяка група има задачата да се подготви да дебатира и дава предложения за решения по една от следните теми: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Сигурност и права на човека“, “ Младите хора и алкохолът и наркотиците“,“ Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“ и  „Младежка заетост“.

Гимназията е училище посланик и за трети път печели възможността да посети Европейския парламент като се съревновава с училища от София-град, София-област и Перник-област. Старши европейски посланици в гимназията са директорът г-жа Цветанка Щерионова, г-жа Нели Тенева и г-жа Стефка Атанасова. Ръководители на екипа от ученици са г-жа Нели Тенева,  г-жа Соня Делийска и г-н Цанко Цолов.  

За подготовка на учениците в гимназията се проведе среща с доцент доктор на политическите науки, г-н Пламен Ралчев, преподавател по международни отношения и европеистика в УНСС и бивш възпитаник на гимназията. Г-н Ралчев ни запозна с работата на Европейския съюз и неговите институции, разясни положението в ЕС и ни насърчи да представим достойно България като ни даде ценни съвети. В края на срещата г-н Ралчев успя да отпусне напрежението и ни пожела успех. За нас това беше един много ползотворен и приятен ден.

Анна Маринова – младши посланик и член на международния младежки екип журналисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *