Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започват засилени проверки на договорите в земеделските стопанства

Главната инспекция по труда (ГИТ) съобщи днес, че започват засилени проверки за спазването на трудовото законодателство в земеделските стопанства.Според ведомството селското стопанство е един от двата сектора, които са рискови по отношение на недекларирания труд и за спазване на разпоредбите за здраве и безопасност при работа.

Инспекторите по труда специално ще следят за законосъобразното възникване на трудовите правоотношения в аграрния сектор, изплащане на възнагражденията и разпределението на работното време и почивките, заплащането на труда и други.

На проверка подлежат всички видове производители – малки, средни и големи.Особено внимание ще бъде отделено на обекти с високо ниво на трудовия травматизъм през миналата година. Там акцентът ще бъде върху осигуряването на безопасни условия на труд.

Сред приоритетите в дейността на ГИТ през тази година ще бъде и контролът на трудовата миграция и трудовата мобилност на работната сила.

Инспекцията ще организира в нашата страна провеждането на общоевропейска кампания за избягване на недекларирания труд. Тя се организира от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и ще се проведе във всички страни членки на ЕС в периода март – юни 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *