Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

РОМСКАТА ОБЩНОСТ ОТБЕЛЯЗА БАНГО ВАСИЛ

На 14 януари ромската общност отбеляза Ромската Нова година – един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий.

Облечени в пъстри костюми, деца от ОУ „Христо Ботев“ – Етрополе и СУ „Христо Ясенов“ заедно с представител на Центъра за развитие на общността – град Етрополе бяха приети в Общинска администрация, за да сурвакат за здраве и късмет общинското ръководство и служители от Общинска администрация. Децата пожелаха здраве и берекет през годината. Общинското ръководство дари с паричка и подаръци децата. Сурвакарите пожелаха на домакините здраве, късмет и благополучие през Новата година.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море.

Ромският празник започва още от 13-ти януари, когато цялото семейство се събира около трапезата, на която задължително има птиче месо, баница с късмети, питка, вино, ракия и сърми.  В полунощ настъпва Новата година, от този момент започва и сурвакането.

Източник: etropolebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *