Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общинските съветници от БСП с предложения към кмета Гавалюгов по Бюджет 2020

На провелото се вчера обществено обсъждане по проекта за Бюджет 2020 на Община Ботевград общинските съветници от групата на БСП излязоха с препоръки и предложения към кмета на общината Иван Гавалюгов, които той прие.

Д-р Веселка Златева с предложение за ремонт или подмяна на асансьора в Поликлиниката, нова сграда за Пощата във Врачеш и превръщане на Пощата в Боженица в хостел.

Общинският съветник д-р Веселка Златева, която е ръководител на групата съветници, отправи питане към кмета, дали е възможно в Плана за капиталовите разходи да бъдат заделени средства за ремонт на асансьора в сградата на Поликлиниката, който често аварира. Причината да направи това предложение, е в резултат на многобройните й разговори с пациенти, които негодуват открито от честите аварии, което налагало възрастни и немощни хора, трудно придвижващи се, да изкачват стълбите до 3 етаж на Поликлиниката.  „Събирам оферти, тъй като имам желанието два асансьора като цяло да бъдат сменени“, така отговори на въпроса на д-р Златева, кметът Иван Гавалюгов. По думите му в Плана за капиталови разходи са заложени 100 хил.лв за подмяна на асансьора на общинската болница, но замисълът е да  бъде сменен още един асансьор. По думите му предвидената сума най-вероятно ще бъде актуализирана. Подмяната на съоръженията ще бъде извършена извън дейностите по ремонт на болницата, който се предвижда да бъде осъществен по проект, уточни кметът Гавалюгов.

Д-р Златева  засегна темата за потенциална възможност пощата в с.Боженица да се  превърне в хостел. Това предложение е направено от жители на селото в срещите й с тях. По отношение на тази сграда кметът Гавалюгов зави, че тя не е нужна на общината. „Сградата е на възлово място и ако действително общината има средства, тя може да бъде превърната в чудесно място за туристи“, каза общинският съветник.

Следващият й въпрос бе свързан с Пощенската  станция във Врачеш. „Жителите ползват в страшно мизерни условия  услугите на пощата. Тя е под наем на Кооперацията, но ако има общинско помещение, което да може да бъде предоставено ще бъде  удовлетворение и за служителите“, предложи д-р Златева. По този въпрос кметът на Врачеш заяви, че има в предвид помещение в сградата на Кметството, но до него се стига през вътрешния двор, което ще създаде неудобства. Затова според него трябва да се търси друга сграда или да се построи нова.

Средства за подмяна на оградата, пейки за сядане и поддръжка на чешмите в Гробищния парк в  Трудовец , поиска общинският съветник Николина Цолова.

Укрепване или цялостна подмяна на оградата на Гробищния парк в село Трудовец – това предложение отправи към градоначалника общинският съветник Николина Цолова. На следващо място тя постави на вниманието на кмета необходимостта от поставянето на пейки на възлови места в Гробищният парк, тъй като за никого не е тайна, че той се посещава предимно от възрастни хора. Тя обърна внимание и на необходимостта от поддържане в добро състояние на двете чешми в двора на Гробищния парк, едната от които бе отремонтирана на доброволни начала по инициатива на  жител на селото, който със собствени средства и спонсорство, както и с личен труд, възстанови водоподаването към едната от тях. Преди това върпосната чешма дълго време бе нефункционираща, а жителите на Трудовец си носеха вода от вкъщи.

Общинският съветник попита, дали е възможно от заложените 22 хил.лв за ремонт на Дома за покойника, да се заделят суми в инвестирането по поддръжка на Гробищния парк.

„В рамките на 22 хил.лв вероятно няма да е възможно да направим  допълнително финансиране на тези дейности“, отговори кметът Гавалюгов. Той заяви, че разчетът за ремонта на Дома на покойника е направен на база количествено-стойностна сметка, изготвена от общинската администрация, който е свързан с подмяна на дограма. Кметът на общината добави обаче, че това са средства, които няма да затруднят  общинския бюджет. Той обеща, че оградата на Гробищния парк ще бъде огледана и обследвана, както и че ще се търсят необходимите средства, които да се заделят като финансиране за  текущ ремонт. По въпроса думата бе предоставена на кмета на селото – Еленко Иванов, който  заяви, че  относно чешмите едната от тях  е възстановена за сметка на другата предизборно. „Сега и двете чешми работят и от Кметството са взети съответните действия по възстановяване на чешмата, да изглежда малко по-добре. Така, че за чешмите мисля, че сме се погрижили и ще се погрижим за в бъдеще. За оградата – първо трябва да бъде изчистена и след това да се  прецени какво да се прави“, каза кметът на Трудовец. Кметът на общината Гавалюгов добави, че ремонтът й не е невъзможен.

Общинският съветник Николина Цолова постави въпроса за бъдещите действия на общината по отношение на окаяното  състояние на горното училище във Врачеш, което няколко пъти бе опожарявано. Питането й бе провокирано от многократните въпроси на жители на селото, дали скоро се предвижда подмяна на покрива, с  което донякъде ще се предотврати рушенето на сградата.  Кметът Гавалюгов в отговор заяви, че училището е обявено за продажба и има проявен интерес от няколко потенциални инвеститора. „За съжаление срещаме неразбиране от Регионалното управление по образованието, което не дава положително становище за градоустройствена процедура, която е необходима, преди да го обявим за продажба. Всички сме убедени, че това училище повече няма да функционира като такова. Първата причина е, че няма нужда от две училища в селото. Другото училище, което е на центъра пък е полупразно. Дай Боже да се напълни, както детската градина е пълна с деца! Друг е въпросът, че общината няма необходимост от въпросното училище“, заяви кметът. Той обаче сподели пред аудиторията, че има проявен интерес за изграждане на Дом за възрастни хора или за предоставяне на социална услуга. За промяна на предназначението му обаче общината има нужда от становище на РУО-София област, което  дава отрицателен отговор. Той изрази мнение, че и образователното министерство също няма да даде зелена светлина. По този въпрос Гавалюгов направи предложение пред  присъстващия кмет на Кмество Врачеш – инж. Марин Бончовски, да организира подписка. Гавалюгов припомни, че Бончовски всъщност е имал много докладни за опасното състояние на сградата. „Тази сграда трябва да има стопанин. На общината не й е необходима“. Кметът изрази надежда в скоро време тя да намери своето предназначение, което да отговаря на обществените нужди.

Рушащата се колонада пред главния вход на общинската болница бе следващият обект, който бе поставен на вниманието на кмета на общината от Цолова. Този въпрос бе  многократно поставян в Общински съвет в предходния мандат. През 2017 г бяха заложени 43 892 лева за спешния й ремонт, но впоследствие  по предложение на съветниците от МК ГДБОП Стефка Граматикова, Тихомир Найденов, Илин Черняшки и Радослав Маринов средствата не бяха инвестирани за ремиот на колониадата. Мотивът им бе, че „МБАЛ  Ботевград” ЕООД има спешна нужда от подмяна на изключително важна и  животоспасяваща, медицинска апаратура, както и средства за основен ремонт на покрива на блок 2.

По отношение на колониадата кметът Гавалюгов отговори, че тя е включена в проекта за ремонт и реконструкция сградата на МБАЛ-Ботевград и тя също ще бъде отремонтирана. Проектът предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност и преустройство на болничната среда. Да припомним, че ремонтните дейности ще извърши „Главпроект 1946“, която е спечелила обществената поръчка на Общината за изготвяне на проекта. Финансирането му се осигурява по договор с Държавен фонд  за възобновяеми енергийни източници и е в размер на 2 700 000 лв, от които 300 хил.лв е собственото финансиране на общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *