Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ученици от ПГПЧЕ „Алеко Константинов”, Правец – евродепутати в Страсбург

На 17.01.2020г в 08ч  Европейския парламент беше огласен от българска реч. Група от 24 ученици заедно със своите преподаватели Нели Тенева, Соня Делийска и Цанко Цолов от ПГПЧЕ „Алеко Константинов” започна своето участие в програмата Евроскола. Вече 30 години тя предоставя възможност на младите хора да се запознаят на място, в Парламента в Страсбург с възможностите, които дава членството в ЕС, европейското гражданство, парламентарната демокрация.

През този ден 521 ученици и 53 учители от десетки училища от 28 държави членки на ЕС навлязоха в голямата парламентарна зала и изслушаха встъпителното слово на г-н Мартинес Гилен и поздравлението на члена на Еврoпарламента г-н Давид Сасуоло. Той насърчи младите хора да бъдат посланици в своите държави и когато се върнат да информират своите близки и приятели за важността на членството в Европейския съюз. „Младите хора са бъдещето на Европа” – подчерта г-н Сасуоло – „и това бе доказано на последните избори за евродепутати. В Европейския парламент влязоха много млади хора.”

Последваха въпроси върху теми, вълнуващи участниците в Деня на Евроскола. Г-н Йонас Омаржи, депутат от Гваделупа – отвъдморска територия на Франция – даде отговор и отдели внимание на всеки един от тях.

Последва представяне на отделните държави, градове и училища.

ПГПЧЕ „Ал. Константинов” бе втора по ред.  Мартина Тошева, Нелина Василева и Георги Николов запознаха аудиторията с историята и традициите на България. Изпълнението на българска народна песен спечели аплодисментите на всички в залата. А българските шевици в облеклото на екипа предизвика интерес у водещия на форума, който поиска разяснение на символиката.  

След обяд програмата продължи с дискусии в залите по групи. Участниците бяха разделени по четирима от всяка страна и сформираха 6 интернационални групи по различни теми. Младите евродепутати работиха над: „Околна среда и възобновяема енергия“, „Сигурност и граждански права“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“, „Работа за младите хора – предизвикателство за Европа“.

 След като дискусиите по различните теми завършиха, участниците отново се събраха в пленарната зала за представяне на докладите и предложенията.

Изабел Светославова, XII в клас, бе избрана с мнозинство за докладчик на своята група и представи работата на тяхната комисия, очерта проблемите, предложи решения за справяне и отговори на многобройни въпроси.

Докладите на всичките шест комисии  бяха обсъждани и  гласувани от младежкия парламент. Младите български евродепутати бяха изключително активни в пленарна зала. Задаваха въпроси, коментираха, изказваха мнение.  

Дискусиите се провеждаха на три основни работни езика : английски, немски и френски. Учениците от ПГПЧЕ показаха блестящи езикови умения и общуваха с лекота със своите връстници. 

Последва финал на Евроиграта сред младежите, провела се по време на обедната почивка. ПГПЧЕ отново се представи достойно като Георги Николов, ХI в, бе сред победителите в тази забавна игра.

Денят на Евроскола бе излъчван директно онлайн от медийния център на Европейския парламент. Ученици, учители и родители наблюдаваха в реално време форума и бяха свидетели на изключителното представяне на възпитаниците на ПГПЧЕ, защитили достойно името на България, Правец и своето училище.

Младите евродепутати от ПГПЧЕ споделиха, че присъствието им на този форум е бил един урок по европейско гражданство и доказателство, че техните връстници  от страните членки на ЕС, макар че идват от различни места, имат еднакви разбирания и представи за бъдещето на Европа.

Учениците от ПГПЧЕ посетиха и друга емблематична за Страсбург европейска институция – Съвета на Европа. Програмата включваше разглеждане на експозиция, филм и дискусия по теми, свързани с правата на човека. Въпросите бяха отправени към г-жа Ан Пероа и г-жа Таня Монтанари, възпитаничка на ПГПЧЕ „Алеко Константинов“,  от отдел „Социална харта”.

Посещението на Страсбург бе съпътствано от богата културна програма: посещение на един от символите на Страсбург – катедралата „Света Богородица“, разходка с кораб по каналите на града, разглеждане на музеите на изящното и на декоративното изкуство, разположени в двореца Роан. Бяха посетени и околните градове Колмар, Франция  и Баден Баден, Германия.

Докосването до европейската култура и традиция, преживяванията от срещите в Европейския парламент ще съпровождат младите хора  през следващите години и ще бъдат водещ стимул за тяхното бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *