Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Гласуват система за прием на първокласници за учебната 2020/2021

На предстоящото заседание на Общински съвет – Ботевград съветниците ще гласуват одобрение на Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на гр. Ботевград за учебната 2020/2021 година. В предложения вариант заявления трябва да подадат родителите/настойниците на всички деца, които навършват 7 години през 2020г. По преценка на родителя и при определени условия в първи клас могат да бъдат записани и деца, които през 2020г навършват 6-годишна възраст.

Предвижда се учениците, кандидатстващи в първи клас, да бъдат разделени в четири групи в зависимост от постоянния/настоящия им адрес и от времето, от което пребивават на него. Приоритетно в училищата се приемат деца, които живеят в прилежащите им райони през последните 3 години, както и такива, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст учат в същото училище. При недостиг на места, с предимство ще бъдат класирани деца с над 50% трайни увреждания; с един или двама починали родители; когато детето има брат или сестра над 12-годишна възраст в същото училище; ако семейството има повече от две деца, както и деца, които живеят в най-голяма близост до училището (измерено с Google maps за най-кратък пешеходен маршрут). Също така е предвидено близнаците да се класират заедно.

За да бъде избегнато формиране на една или повече паралелки с ученици, чийто майчин език е ромски, община Ботевград издава насочващо писмо за записване в първи клас в училища от други прилежащи райони от населеното място, в които има незаети места при заявено желание на родителите/настойниците след подаване на заявление до община Ботевград и попълване на декларация от родителите/настойниците за самоопределяне към дадена малцинствена група.

Подаването на заявления Резултатите от класирането трябва да бъдат обявени на 01.06.2020, а на следващия ден започва записването на приетите първокласници.

Свободните места за 2-ро класиране трябва да бъдат оповестени на 08.06.2020, като до 11.06.2020 родителите трябва да подадат заявления за участие в него, а записването е до 15.06.2020г. След това е предвидено попълване на незаетите места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *