Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обрат: Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Пълен обрат придоби дебата за размера на депутатските заплати по време на днешното извънредно пленарно заседание.

Управляващите от ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята си те да бъдат „замразени“ и внесоха предложение да се откажат напълно от тях до края на извънредното положение. Предложението бе прието единодушно със 170 гласа.

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да бъде използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.

„ПП ГЕРБ предлага 0 лева трудово възнаграждение за народни представители, министри и политическите им кабинети, председатели на държавни и изпълнителни агенции за срока на извънредното положение. Всички средства от икономии ще се превеждат по сметка на МЗ за борба с covid 19.

В зала ГЕРБ подкрепиха предложението на НФСБ  и го допълниха във времето на извънредно положение възнаграждения да не получават и членовете на Министерски съвет – министри, заместник-министри, членове на политическите кабинети, както и ръководствата на комисии, които са първостепенни разпоредители с бюджетни средства. 

Тъй като, съгласно закона, Народното събрание няма право да налага ограничения на президента и представителите на съдебната система, съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов призова държавния глава „като мъж, политик и българин да последва примера на народните представители.

Източник: Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *