Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

100 пакета хранителни продукти дарява „Фреш маркет“ за нуждаещи се хора

Има изявено намерение от хранителния магазин „Фреш маркет‘‘ за даряване на пакети с храна, с които да се подпомогнат нуждаещи се жители на община Ботевград. Това съобщи днес кметът на общината Иван Гавалюгов, на редовния си брифинг.

 „От магазина нямат някакво изрично условие. До края на седмицата ще бъдат доставени на Общината над 100 пакета. Магазинът ще има готовност и след това да извърши повторно дарение, ако се наложи. В момента администрацията прави оценка на нуждите и съвсем скоро ще излезе със списък. Знаете, че по линия на БЧК също ще бъдат раздадени около 260 пакета. Те ще бъдат доставени и раздадени през следващите няколко дни на хора с нисък социален статус‘, заяви кметът Гавалюгов. По думите му в общинската администрация идват по различни линии  помощи във вид на натура и във вид на хранителни продукти.

Отделно Общината е кандидатствала по програма на „Ромакт“ за финансиране на дейности, които ще подпомогнат хора от ромския етнос. Размерът на средствата, които са одобрени за Община Ботевград , са 5 хил.лв. Предстои сключване на споразумение с Министерството на труда и социалната политика по проект на ОП“Развитие на човешките ресурси“ за около 260 хил.лв. По програмата ще могат да бъдат назначени лица, на втори трудов договор или такива останали без работа, до края на 2020г. Те ще изпълняват функциите на  домашни помощници. „Те ще извършват подкрепа на изпаднали в нужда хора – да пазаруват, да доставят медикаменти , да обслужват хората, които нямат възможност сами да се обслужват‘, каза кметът. Дейностите ще започнат от месец май. Бенефициенти по програмата са български пенсионери, над 65 г. и хора в неравностойно положение.

 „Проучваме и кандидатстваме по всички възможни програми, по които може да се получи някакво финансиране за подкрепа на хората, изпаднали в нужда.  Имаме предложения  от фондации, които са събрали средства и се обръщат към общините да заявят техните желания , нужди за получаване на част от тези средства, било то в пари или в натура, за подпомагане на нуждаещите се, с оглед на създалата се ситуация“,каза още кметът Гавалюгов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *