Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Депутатите гласуват промени на Закона за енергетиката

Депутатите се събират на извънредно събрание, за да гласуват промените в Закона за енергетиката. С измененията ще се регламентира начинът, по който ще се възстановяват надвзетите суми за газ и парно от абонатите и бизнеса на регулирания пазар.

В 1.10 часа Депутатите включиха като т.1 в дневния ред предложение на депутата Кристиан Вигенин и група депутати. Предложението е да бъде възобновен парламентарния контрол в петък от 9 до 14 часа.

Възстановяването се налага заради постигнатото споразумение между „Газпром“ и „Булгаргаз“ за намаляване с над 40% на цената на суровината от Русия със задна дата.

Предстои да стане ясно как ще се върне сумата от 45 млн. лв., която индустрията е платила авансово на свободния пазар. Той действа от 1 януари 2020 г., а това не позволява фирмите да си получат надплатените суми от началото на годината до 31 март. Първоначално това не беше регламентирано с промените в Закона за енергетиката, поради което работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Вчера, по време на гласуването на първо четене в ресорната комисия беше гласувано и индустрията да бъде включена в закона.

Източник: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *