Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Затварят София oт 17 април до второ нареждане

Забранява се влизането и излизането от София от 00.00 ч. тази нощ до второ нареждане. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък вечерта.

„Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници.
Спират се и редовните междуградски автобусни линии.

„В рамките на града засега няма ограничения“ каза вътрешният министър Младен Маринов. И допълни: „През седмицата нямаше такова движение за работа, колкото в днешния четвъртък. При част от проверените декларации откриваме сериозни нарушения и хората, които са ги представили, ще си имат проблеми с правосъдието. Полицаите по контролните пунктове бяха унижавани от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността.

Над 5 000 автомобила са върнати от органите на реда. Става една игра на котка и мишка. Не знам тези, които са успели да заблудят органите на реда, как ще се върнат при наложените мерки“, каза още Маринов. Той каза, че за работещите изискването за представяне на декларация остава в сила. В документа трябва да се посочи местоработата и телефонен номер на собственика на фирмата за потвърждение при проверка. 
Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И, ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много новите случаи, то вече те пак са близо 40. Тези два дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция“, каза началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Попитан за евентуалното включване на армията в помощ на полицията, вътрешният министър каза: „Има законова възможност армията да се включи, но изчакваме, защото полицаите работят в рискова среда – вече има 30 положителни проби. Ако много полицаи бъдат поставени под карантина, ще е добре тогава да имаме този резерв от армията.“

Той съобщи, че декларациите остават в сила, като в тях вече ще попълват и данни за собственика на фирмата, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа.

Припомняме, че предвид предстоящите празнични дни по пътищата в страната трафикът днес стана интензивен, въпреки че се отправяха редица молби и предупреждения да не се пътува, ако това не е много наложително.

На изходите от София се образуваха километрични опашки, а над 100 коли са върнати на пропускателните пунктове на входно – изходните пътни артерии на Ямбол днес, тъй като не са имали основателна причина за пътуване.

При извършените проверки на декларации са установени десетки несъответствия. Най- често се спекулира с аргумента, че от областния град се излиза по работа.

Всички случаи с открити несъответствия ще бъдат предадени на прокуратурата.


2 коментара на “Затварят София oт 17 април до второ нареждане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *