Иван Гавалюгов: БК Балкан има готова кандидатура за президент на БФБ

На днешната заключителна пресконференция на Балкан кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов съобщи, че клубът разполага с кандидатура за президент на Българската федерация по баскетбол на предстоящото догодина отчетно-изборно събрание на БФБ. Балкан ще поиска и свой член в Управителния съвет на БФБ, като включването на такъв може да става именно на въпросните отчетно-изборни събрания.

През 2021 изтича и мандатът на настоящия президент на БФБ Георги Глушков.

„Общото събрание на БФБ избира Управителния съвет на федерацията. То се доминира от хора, живеещи в София. Като казвам доминира, това означава над 50 процента. А това не е добър баланс. Догодина предстои Общо отчетно-изборно събрание на БФБ. От много години Балкан няма представител в Управителния съвет, а е очевидно за всички, че той е един от водещите клубове, с дългогодишни традиции, и е редно да има представител в ръководството на федерацията.Нещо повече, даже считам, че ние ще номинираме  и лице, което да стане президент на БФБ. Към днешна дата мога да заявя, че ще имаме такава кандидатура. Разбира се, това са наши намерения, които могат да се реализират или да не се реализират. Но при всички положения ще предложим най-малкото да имаме член на УС“, заяви кметът Иван Гавалюгов.

Като несправедливо и нелогично обяви Гавалюгов решението на Федерацията по баскетбол  за прекратяване на сезона. „Федерацията за пореден път се повлия от мнението, желанието, амбициите и егото на един клуб, на едни ръководни фактори в българския баскетбол от години и взе това глупаво решение, от което трябва да ги е срам – да зачетеш резултатите, но да кажеш, че не обявяваме крайно класиране. След като си обявил резултатите, значи има класиране“, каза Гавалюгов.

“Въпросът ни бе какво се случва с изиграните двубои и класирането и дали ще бъде обявен шампион или няма да бъде обявен. Дебело искам да подчертая, че за нас не е самоцел БК Балкан да бъде обявен служебно за шампион“. По думите на Гавалюгов в Дания и Швеция много по-рано е прекратено първенството и първенецът е обявен за шампион. „ На база на тази практика ние предложихме такъв да е и развоя в България. Смятаме, че е редно трудът и резултатите на изиграните двубои, които се признават да бъдат отчетени и да не бъдат заличени и съответно временното класиране да бъде прието за крайно, тъй като се прекратява предсрочно първенството. Такова решение е абсолютно справедливо“, счита кметът Гавалюгов.

„За сега нямаме индикации, че някой от спонсорите на БК Балкан ще се оттегли“. Това каза още кметът и увери, че ще направи всичко възможно частта, която Община Ботевград съсредоточава за баскетболния клуб , да бъде запазена. Той заяви, че към днешна дата не мoже да обяви какъв ще е бюджета за новия сезон. По думите му има изтичащи договори със спонсори, които предстои да бъдат подновени.

1 thought on “Иван Гавалюгов: БК Балкан има готова кандидатура за президент на БФБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *