Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Вирусоносителят на COVID 19 от Ботевград e контактувал и с общински съветници

Има жител на Ботевград, който живее и работи в София, с потвърдена инфекция с  COVID 19.

Това съобщи днес кметът на общината Иван Гавалюгов. Сред лицата, които са били контактни с него, са общински съветници. На този етап не е ясно точно с колко хора е контактувал заразения.

Вирусоносителят е посетил през изминалата седмица града, преди Великден.

„РЗИ-София област са информирани. Издирват се контактните лица, на които вероятно ще се правят тестове или ще им бъдат приложени мерки, съгласно предписаните такива от Националния кризисен щаб. Здравните органи ще преценят, дали те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина или не“, заяви кметът Гавалюгов.

Дали е бил към онзи момент вирусоносител или на следващ етап, не мога да кажа. Резултатите от изследването бяха готови тази седмица. Това не трябва да е повод на ботевградчани за допълнително притеснение и вълнение. И в момента ние сме в контакт с вирусоносители, а може би ние сме вирусоносители, без да го осъзнаваме или да знаем“, каза още кметът. По думите му общоизвестен е фактът, че едно от сериозните огнища на коронавирус у нас е именно София. „Ежедневно по различни поводи – по работа, доставка от строителни и хранителни борси и т.н. хора пътуват до столицата. Това носи рискове и последствия. Това е първият официален случай, доказан с тестове“, каза кметът.

Той сподели, че като цяло гражданите спазват задължителните указания за носене на предпазни маски на публични места и 2-метрова социална дистанция, макар че има и изключения.

Кметът Гавалюгов призовава гражданите да спазват стриктно препоръчителните мерки, приети от правителството.

Ние сме длъжни като дисциплинирани и отговорни граждани да ги спазваме, независимо дали сме съгласни с тях. Това, че няма регистриран случай в Ботевград, не означава, че няма вирусоносители и не означава, че следващите дни няма да има регистриран такъв случай“, заяви кметът.

Той информира, че през настоящата седмица са направени тестове на съмнителни лица, които са се оказали отрицателни. Почти ежедневно се взимат проби, които се изпращат в лаборатории в София. В Ботевград се правят бързи тестове, но се взимат проби и за друг вид тест. „Едва ли ще се разминем без нито един регистриран вирусоносител до края на пандемията, но се надявам това да стане максимално късно и с минимален брой регистрирани“, добави градоначалникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *