Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметство Врачеш спечели проект „Туристически път и изграждане на екопътека АЯЗМОТО“ на стойност близо 10 хил.лв

Кметство Врачеш, съвместно с Община Ботевград, спечели проект „Туристически път и изграждане на екопътека АЯЗМОТО“  на стойност  9 730 лв  в националната кампания „Чиста околна среда 2020“ на Министерство на околната среда и водите и ПУДООС в конкурса на тема „Обичам природата и аз участвам“.

По линия на кампнаията са одобрени 232 проектни предложения от общо подадени 901 от цялата страна. Сред тях са: Община Ботевград с проект „Живей активно“ на обща 12 768 лв , Кметство Новачене – “ За децата на Новачене – цветята на утрешния ден“ на общатстойност е 9 998,40 лв. и с. Рашково с проект за изграждане на кът за отдих с обща стойност – 8 662,34 лв.

Целта на проекта „Туристически път и изграждане на екопътека АЯЗМОТО“  е разстояние с дължина 3.5 км от края на с.Врачеш в посока на врачешки манастир „Св.40 мъченици“ до аязмото да бъде превърнато в желано и привлекателно място за разходка , туризъм и отдих . Дейностите по проекта целят също да обхванат екологичното възпитание и отговорност на всички възрастови групи жители на селото.

Природната даденост „Аязмото“, към която ще се изгради туристически маршрут и екопътека, се намира в Югозападна посока от селото по направление на манастир “ Свети 40 мъченици“, където се съхранява иконата на Богородица. За нея преданието разказва, че в периода 1865 – 1885 г е била открита в местността „Аязмото“ и случайно е открита от местен пастир наливащ си от лековитата вода на извора. Този пастир взел иконата и я предал на манастира за съхранение, където се намира и до момента.

С изграждането на туристическия маршрут и екопътека „Аязмото ще се осъществи идеята за привлекателно място на всеки жител на селото, като в същото време ще бъде красива гледка и място за почивка и разходка за туристите, които посещават село Врачеш и врачешкия манастир.

Намерението на Кметство Врачеш е теренът да бъде почистен и да бъдат подрязани и запазени съществуващите дървесни видове и растителност, както и да бъде извършено частично затревяване, възстановяване и подравняване на местата за отдих. Кметството предвижа закупуване и монтиране на няколко пейки, направа на пет места за сядане и почивка по дължината на туристическия път, както и на двете такива по протежението на екопътека „Аязмото“. По проекта се планира устройване и на две зони за отдих с места за сядане, дървена масичка и покрив (в подножието на екопътеката и на самото Аязмо).

Инвестиционното намерение на кметството включва и направа на два броя информационни покрити табели и няколко указващи посоката и разстоянието със стрелки.

Изградената екопътека и туристически маршрут ще бъдат отговорност на кметството и в частност на кмета на село Врачеш – инж. Марин Бончовски, като тяхното желание е да създаде туристически маршрут и място за разходка в подходящо обстановка на младите майки с техните дец, ученици и възрастни, като с това кметството се надява да помогне на подрастващото поколение за негоото развитие и екологично възпитание.

В допълнение на всичко това жителите на село Врачеш декларират своето активно участие заради зирането на проектното предложение със собствен доброволен труд, налични собствени материали, а така също и участие в охраната и съхранението на съоръженията, както и че ще се направи почистване и подравняване на площи за места за отдих по туристическия маршрут и екопътека.

За реализирането на проекта ще вземат активно участие и множество фирми, развиващи своята дейност на територията на село Врачеш.

Изграждането на съоръженията в зоните за отдиих по протежение туристическия маршрут, поддръжката, както и последващо стопанисване на изградените съоръжения в краткосрочен план ще се осъществява от кмета на село Врачеш, Община Ботевград, а в по-дългосрочен аспект опазването поддръжката и доразвиването на туристическото начинание ще бъде приоритет на кметството и респективно на жителите на селото.

За реализиране на проекта ще бъдат извършени следните дейности: почистване на 865 квадратни метра

озеленяване на 245 квадратни метра с декоративни храсти

монтаж и доставка на 8 броя дървени пейки

доставка и монтаж на един брой беседка

доставка и монтаж на шест броя кошчета за боклук

доставка и монтаж на два броя дървени маси

доставка и монтаж на два броя информационни табели

доставка и монтаж на 8 броя указателни стрелки

доставка и полагане на 15 куб. метра трошен камък

доставка и монтаж на дървени елементи за парапети – 2 бр.

доставка и монтаж на 15 кв.метра тротоарни плочи

доставка на фасониран дървен материал – 4 куб. метра

За реализация на проекта ще бъдат необходими 110 работни дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *