Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Възстановяват надписите на паметните плочи на Братската могила над с.Литаково

Продължават дейностите по обновяването на Братската могила над село Литаково, по инициатива на Посолството на Руската федерация. Вече 5-ти ден работници на строителната фирма „Арт Стоун груп“ извършват възстановителни дейности по изчистване на паметниците и паметните плочи.

Днес бяха боядисани буквите на паметните плочи с златен феролит, след като преди дни мраморното покритие бе изчистено с водоструйка на вскчи паметни плочи.

Паметникът на Хермина Разгардлян – Сашка се вижда от далеко, след като стана снежно бял. Вчера започна обновяването и на обелиска. Бе монтирано скеле, което ще позволи изчистване на покритието, а в следващите дни започва възстановяването на надписите.

Нека си припоминм няколко исторически факти за тази историческа местност:

По данни на Исторически музей- Ботевград на 10 юни 1944г. в местността Калето до с. Литаково, майор Томпсън, заедно със седем партизани от селото е  разстрелян. Тук са докарвани и труповете на убити антифашисти от територията на (бившия) Софийски окръг. Непосредствено след 1944г. мястото е превърнато в Братска могила.

 А  през 1964г. е издигнат 7 метров обелиск  от бял врачански камък. В северозападната част се издига скулптурна фигура на девойка Х.Разгардлян-Сашка в цял ръст, дело на скулптура Георги Гергов. В основата на Братската могила са оформени  7 гробници с надгробни мраморни плочи, на които са издълбани имената на над 58  геройски загинали в  антифашистката борба.  Автори на паметника са арх.Златев и инж. Главчев.

Паметникът братска могила в м. „Калето” е издигнат в памет на антифашисти, сред които във втория гроб са  тленните останки на майор Томпсън, английските офицери К.А.Скот и Н. Монро,  Начо Иванов, Лазар Антонов, Христо Гурбов… , в  гроб ІІІ е погребан канадския офицер Кларк,  в гроб VІ са тленните останки на Хермина Разгардлян(Сашка) и Костадин Буковански, в гроб VІІ-украйнския червеноармеец Ванюша….

 По своя характер антифашисткия паметник – Братска могила в местността Калето до с. Литаково е единственият в България с интернационално значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *