Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общината купува високопроходим автомобил за кметство Трудовец

Община Ботевград ще закупи високопроходим автомобил за нуждите на кметство Трудовец. Решението бе взето на днешното редовно заседание на Общински съвет Ботевгра, по искане на кмета на селото – Еленко Иванов. В мотивите си той е посочил, че в момента кметството разполага с един автомобил „Лада Нива“, която не е в добро техническо състояние, поради което се налага да се използва безвъзмездно личен автомобил на служител. Кметството се грижи за гробищен парк, вилна зона, местности, разположени в различни краища на селото, шест малки парка в различни квартали, като в момента пътищата са почти непроходими за лек автомобил. Иванов предлага наличният автомобил да бъде продаден, а новозакупеният автомобил да бъде Great Wall Steed 5 2.0 TDI 143 к.с., който според проучване на кмета на Трудовец, струва 12 хил.лв. без ДДС на старо.

В искането до Общината се посочва още, че автомобилът може да бъде оборудван в последствие с дъска, за да се използва и за снегопочистване.

В хода на разискванията по Докладната записка стана ясно, че и други села от общината имат нужда от нови автомобили, тъй като наличните са в лошо техническо състояние, а някои са дори неизползваеми. В отговор на поставените въпроси, кметът Гавалюгов посочи, че в бъдеще ще бъдат осигурени още автомобили и за останалите кметства и кметски наместничества. Той добави, че автомобилите се предвижда да бъдат закупени от общината на изплащане. Той добави, че има намерение на юлската сесия да внесе предложение за актуализация на бюджета на общината.  

Д-р Георги Канзов, общински съветник от ПП ГЕРБ, постави два въпроса към кмета Гавалюгов – от коя част на бюджета се предвижда да бъдат заделени средствата и предвидени ли са средства за поддръжката им. В отговор кметът подчерта, че средствата ще бъдат осигурени от собствени приходи на общината – от местни данъци и такси, от технически услуги и др. Д-р Веселка Златева, общински съветник от БСП, поиска да се закупят на този етап поне три автомобила за нуждите на три кметства, а не само на едно. Тя посочи, че в останалите големи села служебните автомобили на Кметствата не се използват, с изключение  на Скравена. „Това, че останалите кметове не са пуснали докладни записки, не означава, че и те нямат потребност от автомобили“, добави д-р Златева.

„Така, както се нуждаят от автомобил в Кметство Трудовец, така се нуждаят и в кметствата Врачеш, Новачене, Скравена и Литаково“, заяви общинският съветник Георги Георгиев. Той посочи, че за петте големи села са закупени Лада „Нива“ преди 18 години  и призова кметовете да не се делят.

Кметът Гавалюгов поясни, че автомобилът за Кметство Трудовец е предназначен за работата на работници. „Някой е останал с впечатление, че това са автомобили за кметовете. Това са автомобили за работниците. Значете, че преди 2 години дейността по сметосъбиране и сметоизвозване я прехвърлихме на ОП БКС. За някои от селата има останали такива. Проучваме възможността на всички останали кметства да закупим автомобили.“, заяви кметът Гавалюгов.  

В края на гласуването общинските съветници одобриха финансови средства в размер на 12 хил.лв., с включено ДДС. Първоначално Докладната записка бе внесена да бъдат опуснати до 10 хил.лв. Кметът впоследствие, по време на сесията, внесе корекция, като направи предложение да бъдат завишени средствата на 12 хил.лв .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *