Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Идва есента: Самотни щъркели са забелязани в Ботевградско

Самотен щъркел бе забелязан на околовръстния път на село Скравена този следобяд от екип на botevgrad.news. Според жители на селото щъркелите вече са отлетели на юг, в предвид на наближаващата есен. Птицата стоеше кротко в тревната площ, намираща се в близост до обновения футболен стадион на ул.“Околовръстна“. В опит за установяване на контакт с щъркела, той направи кратка разходка по уличното платно, след което се върна обратно на мястото, където бе открит.

Медията ни веднага се свърза с еколога на общината Ева Нишева, която обясни, че това не е изолиран случай. Щъркел е забелязан и на автомивка „Делфините“, според информация на Ани Виткова от „Сигурност и общетствен ред“. Там пресоналът храни дивата птица.

Екологът на общината заяви, че за щъркела в Скравена е подаден сигнал и от жителка на селото, която наблюдавала раздялата на двойката щъркели съвсем наскоро. Ева Нишева заяви, че още утре екип на „Сигурност и обществен ред“ в Община Ботевград ще залови птиците и те ще бъдат транспортирани в Спасителен център на Фондация „Добро хрумване“-София.

Преди време служители на общината се наложило да спасяват бебе-щъркел. За съжаление гнездото се оказало твърде високо, за да бъде върнато обратно в него. Птичето било транспортирано в Спасителен център за диви животни. Освен щъркели, в общината били спасявани още сови и бухали, добави Ева Нишева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *