Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Семейство подпомогна възпитаниците на „Таек Кион“ с тренировъчен лагер на „Боженишки Урвич“

Днес приключи тренировъчния лагер на клуб по таекуон-до „Таек Кион“ – Ботевград, с треньор Борислав Витков. Три дни 30 възпитаници на клуба имаха възможността да тренират сред природата под Боженишки Урвич. Спонсор е един от трениращите в клуба – Петер Ричанек, който заедно със семейството си бе тук.

Тренировките се провеждаха два пъти дневно. Първата от 7.00ч  до 8.00ч, след което програмата предвиждаше излети до крепостта и катерене. След почивка на обяд следобяд започва втората тренировка от 16.30 че до 18.00ч След нея бяха разигравани различни игри – дърпане на въже , скачане с чували и др.

Заради Ковид 19 имаше ограничения за спортуване и бяха отменени много спортни мероприятия, както и европейското първенство, заяви старши треньорът Борислав Витков. Едва от май месец клуб „Таек Кион“ започват да тренират на открито в Ботевград и Етрополе, а впоследствие и в тренировъчните зали. Лагерът на Боженишки Урвич е първото масово мероприятие. Според Витков преди началото на новата учебна година децата би трябвало да се организират в някаква програма. Трениращите са били на лагер тук преди три години.“Тук има една страхотна база и се учудвам, защо и другите спортни клубове не я посещават. Това е едно уникално място за децата на Ботевград и за училищата“, добави Витков. В момента клуба наброява над 40 трениращи. От началото на учебната година ще се сформират нови групи.

Петер Ричанек, който е родом от град Вишков (Чехия), тренира от един месец. Той е в България от 19 години. Завършил е електротехника. Започва да тренира таекуон-до за здраве. Сега се чувства много по-добре. Преди това е имал висок холестерол и заседнал начин на живот – прекарвал е 12 часа зад компютъра. Лекарите му препоръчали повече движение. “ В таекуон-дото движенията са смислени. Започнах да тренирам преди един месец и вече се чувствам много по-добре. Отслабнах и вече не съм толкова уморен“. Това каза чехът за  botevgrad.news. Петер Ричанек спонсорира лагера на клуба, защото смята, че не всички родители могат да си позволят да платят на децата си престоя тук . “Фирмата, която имам може да подпомага дейността на клуба”. Toва е неговото простичко обяснение за благородното му дело. Нещо повече – като част от клуба той възнамерява и за в бъдеще да помага за неговото развитие.

Семейният бизнес е свързан с производство на природна козметика, която се произвежда в България и се изнася в цяла Европа.  Семейството избира да живее и да отглежда децата си в Ботевград. Валентина е завършила УКТЦ- Правец, а след това Технически университет-София. По професия е IT специалист. Работила е в чужбина, 10 години в „Hewlett-Packard“  като програмен мениджър „Oбучения“.

Петер Ричанек не е сам в спортното си начинание. Цялото семейство тренира. По-голямата дъщеря , 11-годишната Ясмина, започва тренировки в началото на ваканцията, след това интерес проявява и таткото. По-малката сестра  Изабел засега само наблюдава, но активно присъства на тренировките. Съпругата му Валентина пък тренира таебо за жени в Етрополе. Треньорът Боби Витков подготвя Петер за първите изпити за степен на колан през януари. „Спортът, който сме избрали може трудно да се обясни с думи. Трябва да се преживее. Тренировките при Боби са абсолютно различни, натоварването е толкова голямо, че не мога да го опиша или да го оприлича на някой друг спорт. След всяка тренировка се чувстваме като преродени“, сподели Валентина. Тя призовава младите семейства да записват децата си да спортуват и да се движат активно сред природата. Най-хубаво е децата да тренират с родителите си, защото заимстват от тях повечето неща в живота“, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *