Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Проучването „Антично селище в м.Грамаде, с.Скравена“ бе представено в Исторически музей-Ботевград

Днес в 18:00 часа в Исторически музей – Ботевград бе представено проучването на „Антично селище в м. Грамаде, с. Скравена“. Присъстващите имаха възможността да разгледат експонатите и да разберат повече за проучването от ръководителя, доц. д-р Сергей Торбатов oт Националния археологически институт при БАН. На представянето присъстваха секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова, Председателят на Общински съвет Ботевград д-р Илин Черняшки, Директорът на Исторически музей – Белоградчик, част от археологическия екип и служители на Исторически музей – Правец.

Археологическите проучвания се провеждат в периода август-септември 2019г. Проучваната територия се намира в м.Грамаде, в непосредствено съседство със Скравенската каменна кариера. Отстои на 2 км североизточно от центъра на с.Скравена и заема стъпаловидна тераса в южното подножие на възвишението Креща. Структурата е селищна и най-вероятно е съществувала през късножелязната епоха, римската епоха, късноримския период и периода на късното средновековие. Общо откритите находки са 452, от които 340 са монети.

„В нашия край провеждането на археологически разкопки и проучвания е било добре залегнала традиция в календара на музейните дейвости до 90-те години на 20 век. Резултатите от това са експонирани във витринит на музея, а след това следите се губят. Сега се възраждат отново“, сподели директорът на Исторически музей – Ботевград Рени Лазарова.

След представянето на презентацията, в която г-н Торбатов подробно разказа на присъстващите за археологическия обект, той сподели, че е регистиран нов обект – комплекс от пещи за вар – антична фабрика. До този момент са открити 8 пещи с размер от 3,5 – 4,3 метра. В България има само още един такъв комплекс, който се намира в Русенско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *