Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан отпадна от квалификациите за Шампионска лига

Балкан отпадна от квалификациите на Шампионска лига по баскетбол. Българският шампион отстъпи с 65-73 на беларуския първенец Цмоки Минск във втория финал от надпреварата в “Арена Ботевград”. Нашите изоставаха през целия мач от своя съперник като на няколко пъти се доближиха, но не успяха да стигнат до обрат. В този мач те бяха без един от лидерите си Божидар Аврамов, който е с контузия на кръста. В първия полуфинал Нептунас Клайпеда победи драматично Лондон Лайънс със 77-73. Двата тима ще се изправят един срещу друг в четвъртък от 20:00 часа на финал в битка за влизане в групите на Шампионска лига. 

Балкан ще продължи участие в турнира за Купата на ФИБА Европа, който беше отложен за 6 януари. Съперник на нашите в групата са Парма от Русия и Капфенберг.

Надпреварата продължава в сряда с другите два полуфинала. От 16:30 един срещу друг излизат Фрибург и Спортинг, а по-късно от 20:30 часа шамоионът на Босна и Херцеговина Игокеа и носителят на Купата на Румъния У-БТ Клуж Напока.

Мачът започна много трудно за Балкан като Цмоки поведе със 7-2 в първите минути на срещата. За кратко нашите се доближиха на две точки  при 9-7, но след изпуснаха няколко стрелби  и борби в нападение и съперникът отново се откъсна в резултата. Така след първия период нашите изоставаха с 8 точки при 17-9. Балканци успяха да спечелят втората част, но тя също вървеше трудно и за двата тима, които се оттеглиха на почивката при 2 точки в полза на гостите от Беларус. Третата част също премина в полза за гостите. За кратко те поведоха с цели 14 точки в края на период като и след третата преднината им бе двуцифрена. Четири минути след началото на последната част след добро отиграване на Ейджи и Станимир Маринов “зелените” направиха серия 8-0 и свалиха на 6 пасив при 57-51. Балкан продължи със своя щурим и отново се доближи само на точка 4 минути преди края на мача при 59-58. Митко Димитров вкара първа тройка за нашите в последния период, давайки добър подем. В ключов момент, в който нашите имаха шанс за обрат, изпуснаха две атаки, а Цмоки се възползва, за  да покачи отново преднината си след тройка на Клайбърн за 64-58. За по-малко от минута разликата отново стигна 10 за 68-58 и до края гостите удържаха успеха. Гостите овладяха 12 борби повече 47 срещу 35 като двата отбора имаха равен брой грешки – по 11. . 

Най-резултатен за Балкан с 19 точки и 7 борби бе Тауан Ейджи. Станимир Маринов завърши с 11 точки и 7 асистенции.

За Цмоки Минск най-много 19 точки имаше Крис Клайбърн. Максим Салаш направи дабъл-дабъл с 14 точки и 10 борби. Центърът Владимир Веремеенко завърши с дабъл-дабъл от 11 борби и 10 точки. Роб Лоури вкара 15.

Източник: balkan-basket.com

(снимки: Николай Дойчинов, Шампионска лига, championsleague.basketball.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *